Voerman Stadsmuseum én Hattem bruisen op Eerste Gelredag

Deze zomer organiseert onze mediapartner Omroep Gelderland weer zeven Gelredagen in nauwe samenwerking met Erfgoed Gelderland. Het motto dit jaar is: ‘Beleef het Verhaal van Gelderland, bezoek het museum in de buurt.’ De serie start zaterdag 17 juli in Voerman Stadsmuseum Hattem

Het museum is gastheer voor Omroep Gelderland, dat van 10.00 tot 16.00 uur vanuit Hattem uitzendt. Het Voerman Stadsmuseum Hattem is tijdens deze dag gratis of op vertoon van de Museumkaart toegankelijk.

Rondleiding en stadswandeling
Om 10.00, 11.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers gratis deelnemen aan een rondleiding door het museum. Tijdens deze rondleidingen is ook de nieuwe tentoonstelling ‘Gevangen in een paradijs’ te bekijken. Daarnaast zijn er om 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur stadswandelingen die vanaf het museum vertrekken.

Middeleeuwse avonturen
De kinderen hoeven zich ook niet te vervelen. Zij kunnen om 11.00 uur in de Dijkpoort terecht, voor een ‘workshop heraldiek.’ Ze zijn dan tussen 11.00 en 12.00 uur in de weer met wapenschilden maken. Hebben ze daarna zin in nog meer middeleeuwse avonturen, dan kunnen ze om 13.00 uur in de kelder van het museum aan de slag om zelf een zwaard te maken. Dat is trouwens een veilige en kindvriendelijke versie.

Harp en folk
Ook op muzikaal gebied is Hattem op zaterdag 17 juni een levendige stad. Op de binnenplaats van het Voerman Stadsmuseum geeft harpiste Regina Ederveen om 10.30 uur een koffieconcert. Voor molen ‘De Fortuin’ naast het museum treedt om ongeveer 13.00 uur de band Cinnamon op die Ierse folkmuziek ten gehore brengt. De molen zelf begint vanaf 10.00 uur met malen, toegang is in beperkte mate mogelijk.

Voermankoepel
Het atelier van de Voermankoepel aan de Geldersedijk is van 12.00 tot 15.00 uur geopend. Je kunt de twee kunstenaars van de koepel ontmoeten, Inge in ’t Hout en Roeli Rumscheidt. Zij vertellen over de geschiedenis van de koepel en het huis van Jan Voerman sr. Er zijn demonstraties van Inge en Roeli in de koepel, waarbij het landschap én het gemberpotje van Voerman sr. centraal staan. Tijdens de Gelredag is de Grote of Andreaskerk vanaf 13.00 uur geopend.

Nieuwe tentoonstelling
Deze eerste Gelredag valt samen met de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Gevangen in een paradijs’, die in het Voerman Stadsmuseum Hattem te zien is. Tegelijk verschijnt ook het gelijknamige boek, dat vanaf die dag in de museumwinkel te koop is en online besteld kan worden. Het boek is voor 34,95 euro verkrijgbaar.

Voermanlezing
‘Gevangen in een paradijs’ gaat over de familiegeschiedenis en het werk van Jan Voerman jr. en zijn ontwikkeling. Ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe tentoonstelling en het boek kun je om 15.30 uur uur in de Gasthuiskerk aan de Achterstraat terecht voor een openbare lezing over de familie Voerman. Deze lezing wordt verzorgd door Peter Voerman, de kleinzoon van Jan Voerman junior, en kunstkenner Wietse van den Noort.


Kijk ook op www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen

Ridders van Gelre is een multimediaal platform van mediapartner Omroep Gelderland met als doel om de kennis over de sprookjesachtige Gelderse geschiedenis te vergroten.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in