Het Veluwse routenetwerk krijgt er 7.000 kilometer bij

Nog even en er komen duizenden kilometers aan wandel- en mountainbikeroutes op de Veluwe bij. In 2024 moet er liefst 7000 kilometer aan wandel-, ruiter-, men- en mountainbikeroutes zijn, ruim twee keer zoveel als nu. Ook krijgen bestaande routes en paden een opfrisbeurt.

Met de nieuwe en verbeterde routes hopen de provincie, gemeenten, Staatsbosbeheer en grondeigenaren de lokale economie te verbeteren. Tegelijkertijd willen ze helpen om kwetsbare natuur te ontzien.

Bezoekers verleiden
De nieuwe routenetwerken worden over bestaande paden aangelegd. Door te zorgen voor aantrekkelijke routes, die met elkaar zijn verbonden in één netwerk, denkt interim-directeur Henk Mogezomp van Routebureau Veluwe de recreatiedruk beter te verspreiden. “We willen niet door bepaalde paden af te sluiten tegen bezoekers zeggen: dit mag niet. We willen ze juist verleiden om mooie routes te gebruiken.”

Zo kijken een boswachter, de provincie Gelderland en Routebureau Veluwe naar de routes:

Zeker tijdens de coronapandemie is het soms heel druk met wandelaars in de natuurgebieden. Door goede bewegwijzering hoopt Routebureau Veluwe dat ze de meer kwetsbare gebieden links laten liggen. “We hebben de paden zo gekozen, dat we de meest kwetsbare delen van de Veluwe ontzien”, zegt gedeputeerde Peter van ’t Hoog. Als voorbeeld noemt hij de tapuit, een vogel die straks rustig op de grond kan broeden omdat het pad zijn leefgebied niet doorkruist.

Start aanleg
De routes zijn straks digitaal terug te vinden in routeplanners en apps, wat het voor gebruikers aantrekkelijker moet maken. Of de natuur en de vogelstand door de komst van meer en andere routes verandert, is nog afwachten. De komende maanden wordt een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe routenetwerken.

Routebureau Veluwe
Het Routebureau Veluwe staat voor een Veluwebreed routenetwerk voor fietsers, wandelaars, mountainbikers en ruiters- en menners. Zij werken vanuit 21 verschillende gemeenten op de Veluwe. Dit gebied loopt van Wageningen tot Brummen in het Zuiden en Hattem en Nijkerk in het Noorden.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in