Het is vandaag Natuurinjetuin-dag

De jaarlijkse natuurwerkdag kan vanwege corona niet doorgaan. Daarom roept Stichting LandschappenNL op om de groene handjes dichter bij huis te laten wapperen. De eerste zaterdag van november wordt dit jaar dan ook: natuurinjetuin-dag.

Normaal gesproken zouden er op vijfhonderdĀ locaties door het land mensen ontvangen worden om met hun vrijwilligers aan de slag te gaan, licht woordvoerder Sascha van Breukelen toe. “Daaronder ook zoveel Gelderse plekken. Alleen al in het Arnhemse Park Sonsbeek waren we de afgelopen jaren soms met acht of negen ploegen tegelijk actief.”

‘Planten scheuren’
Het gezamenlijk snoeien, knotten en planten lukt dit jaarĀ niet coronaproof. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om ook in je eigen tuin de natuurwaarde te vergroten, steltĀ Van Breukelen. “Het is bijvoorbeeld belangrijk om blad te laten liggen. Daar gaan ook weer slakken en insecten inzitten, die egels kunnen eten. Zorg er ook voor dat die egels onder je schutting door kunnen.”

Planten ‘scheuren’ is ook een optie. “Die deelĀ je dan in tweeĆ«n, zodat de helft op een andere plek door kan groeien.” Bloembollen of boompjes potenĀ kan natuurlijk ook. De zogeheten ‘vroege bloeiers’ komen al maart of april boven. “Dat is belangrijk voor de hommels, die ook rond die tijd komen.”

‘Winterverblijfplaats voor salamanders’
En voor wie dat allemaal te eenvoudig is, is er nog deĀ ‘winterverblijfplaats voor salamanders’. Hoe je die maakt, zie jeĀ een instructiefilmpje op de website. “Maar dan heb je wel echt wat meer ruimte nodig. Of een vijver in je tuin.”

Een gemiddelde tuin heeft 30 tot 40 procent beplanting, weet Van Breukelen. “Als je dat wat ophoogt is dat zĆ³Ā goed voor de opvang van water en het tegengaan van hitte.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in