Molecaten Ruiterdag in Hattem

Vernieuwde route voor eventrijders

Op zaterdag 15 oktober doen meer dan tweehonderd eventingruiters en hun paarden mee aan de Molecaten Ruiterdag op het gelijknamige landgoed in Hattem. Tussen 9 en 17 uur kunnen bezoekers genieten van de prestaties op het onderdeel Cross-Country, volgens kenners het meest spectaculaire onderdeel van het eventingrijden. De toegang is gratis en er is een wandelroute langs het drie kilometer lange parcours uitgezet.

Dit jaar is ervoor gekozen om de route van de crosscountry te veranderen. De start is verplaatst naar het weiland aan de Randweg. Dit is vlakbij ‘Hattem Playa’ het oude natuurzwembad van Hattem. Deze spectaculaire waterhindernis komt in de nieuwe route pas aan het einde van het parcours.

Drie leden van de organiserende vereniging Hippisch Hattem tekenen voor de vernieuwde crosscountry. Elke Bakker is wedstrijdleider, Sieto van der Scheer is parcoursbouwer van de klasse B, L en M en Henk Dokter, de nestor van de Hattemse eventingwedstrijd, ontfermt zich over de Z-cross. “Uit de beoordeling bleek dat deelnemers in Hattem soms wat lastig in het goede ritme konden komen,” vertelt Elke Bakker, zelf ook fanatiek amazone. “Zelf doe ik regelmatig mee aan eventingwedstrijden.

Ik probeer onze wedstrijd dan ook vanuit mijn ruiterogen te bekijken en te verbeteren.” Henk Dokter vult aan: “Met de vernieuwingen moeten deelnemers makkelijker binnen de toegestane tijd kunnen rijden. Dat was altijd lastig doordat het een heuvelachtig en bochtig parcours is. Daar waar goed door gegaloppeerd kan worden doen we er alles aan om de paarden lekker in het ritme te laten komen. Verder letten we er natuurlijk op dat de route en de hindernissen zo veilig mogelijk gebouwd zijn en, minstens zo belangrijk, dat het publiek goed weet waar je kunt gaan en staan.”

Het centrale punt van de crosscountry is ‘Hattem Playa’, vlak bij de start en finish. Hier worden VIP-gasten ontvangen en is voor alle bezoekers een terrein met foodtrucks ingericht. “Het begint er daar steeds meer uit te zien als een Engels park,” zegt Sieto van der Scheer. “We hebben hoge verwachtingen van de ommezwaai qua route waardoor de watercombinatie van Hattem Playa van de andere zijde wordt gesprongen.

We proberen heel gevarieerd te bouwen, met heel veel aandacht voor de afwerking met groen en bloemen. Zo is elke hindernis weer een verrassing voor de deelnemers en het publiek.” Behalve ‘Hattem Playa’ zijn ook de Molecaten Baai, de andere waterhindernis voor kasteel Molecaten, en De Afsprong spectaculaire hindernissen die altijd veel publiek trekken. Naast Kimberly Knol en Annelie de Vries, die deelnemen namens Hippisch Hattem, bevat de startlijst bekende paardensportnamen zoals Alice Naber-Lozeman en Janneke Boonzaaijer.

Voor bezoekers is op zaterdag 15 oktober een wandelroute uitgestippeld van ongeveer drie kilometer. Met horecapunten her en der. Toeschouwers komen dan op plekken van landgoed Molecaten waar je normaal niet kunt komen. De eerste combinatie in de crosscountry start om ongeveer 9.00 uur en de laatste deelnemer rond circa 17.00 uur. De Molecaten Ruiterdag is gratis toegankelijk. Ook honden zijn welkom, mits aangelijnd. Voor het parkeren van auto’s van bezoekers vraagt de organisatie een kleine bijdrage.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in