Nieuws over Oekraïne en de hulp aan vluchtelingen

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft een grote stroom vluchtelingen op gang gebracht. Dit maakt veel emoties los. Het is hartverwarmend om te zien hoe ook inwoners Hattem gemeente meeleven met het land en de bevolking van Oekraïne.

Er zijn veel vragen over deze oorlog. Waaronder de vraag hoe mensen hulp kunnen bieden aan vluchtelingen.

Websites met meer info
Hieronder vind een overzicht van websites met meer informatie over Oekraïne en hulp aan vluchtelingen.

  • Op de website van de Rijksoverheid staat actuele informatie over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland. Met ook veel gestelde vragen en antwoorden over het helpen van mensen uit Oekraïne.
  • Financiële hulp is hard nodig. Op giro555.nl leest u wat de samenwerkende hulporganisaties voor Oekraïne doen. Zij staan in nauw contact met hulporganisaties ter plaatse over de besteding van het geld.
  • VluchtelingenWerk Nederland verwacht dat er ook veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland komen, op zoek naar bescherming en veiligheid. Zie voor meer informatie deze pagina’s: veel gestelde vragen en antwoorden over vluchtelingen en hoe u als particulier vluchtelingen kunt helpen.
  • Op crisis.nl vindt u informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een calamiteit. De algemene tips en adviezen op deze website gelden nu ook.
  • Het kabinet heeft de 25 Veiligheidsregio’s gevraagd 2000 opvangplekken voor vluchtelingen per regio te regelen. Dit geldt dus ook voor de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar Hattem onder valt. De gemeente Hattem geeft opvangplekken in onze eigen gemeente aan de VNOG door. Op de website van de VNOG staat een themapagina Oekraïne met nuttige informatie.
  • Bij opvang van vluchtelingen komt veel kijken. Takecarebnb geeft op deze websitepagina tips en adviezen voor als u een vluchteling opvangt of van plan bent dit te gaan doen.
  • Er leven bij kinderen ook vragen over de oorlog. Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut staan verschillende tips om hier met hen over te praten.
  • De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen uit Oekraïne die in Nederland wonen: 088-0430430. Wie dit nummer belt wordt desgewenst in het Engels of Nederlands te woord gestaan. Je kunt een eventuele wachttijd verkorten door in het menu voor optie 9 te kiezen.

Vraag aan de gemeente Hattem
Heb je een vraag die niet op bovengenoemde websites wordt beantwoord? Of heb je een opvangplek beschikbaar? Stuur dan een mail naar vluchtelingen@hattem.nl. Alle aanbiedingen voor onderdak worden door de gemeente Hattem geregistreerd. Zij kan jou ook informeren over mogelijke ondersteuning die je kunt krijgen van de maatschappelijke partners.

Situatie verandert met de dag
Alle 22 gemeenten van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland leveren een bijdrage aan de opvang. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de opvang er precies uit gaat zien,  want de situatie is onzeker en verandert met de dag. “We willen in onze regio zowel kleinschalige als grootschalige opvang aanbieden. Wij informeren je regelmatig”, aldus de gemeente Hattem.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in