d’ Olde Skoele terug naar gemeente Hattem

De gemeente Hattem is met de Stichting d’Olde Skoele overeen gekomen dat de zij het pand aan de Zuiderzeestraatweg terug in bezit krijgt. Het is in december 1985 aan de stichting verkocht op voorwaarde dat de stichting jeugdwerkactiviteiten uitvoert en het gemeentelijk monument in goede staat houdt. Aan deze voorwaarden heeft de stichting in de afgelopen jaren niet meer kunnen voldoen.

De gemeente en de stichting d’ Olde Skoele zijn daarom overeen gekomen om het pand weer in eigendom over te dragen aan de gemeente. Het gemeentelijk monument kan dan in goede staat hersteld worden en een nieuwe bestemming krijgen.

Wethouder Jan van der Heeden: ‘We vinden het belangrijk dat een beeldbepalend monument als d’Olde Skoele goed behouden blijft voor Hattem en voor de buurtschap van de Zuiderzeestraatweg. Helaas hebben we moeten constateren dat de staat van het gebouw ernstig te wensen overlaat en jeugdwerkactiviteiten al lange tijd niet meer zijn georganiseerd. Daarom hebben we nu met de stichting kunnen afspreken dat wij het pand terugkopen en het opnieuw in de markt zetten. We verwachten dat de verkoop kansrijk is: het is een mooie en goed bereikbare plek en het pand is karakteristiek. We maken nu een plan van aanpak zodat het pand zo snel mogelijk in de verkoop kan.’

Monument
D’Olde Skoele is in 1921 opgericht als school van de katholieke kerk van Hattem. Sinds de jaren ’70 heeft d’ Olde Skoele vooral bekendheid gekregen als podium en oefenruimte voor muziek en diverse groepen. In 1985 is het pand in eigendom overgedragen aan de Stichting D’Olde Skoele die er een breed aanbod aan activiteiten voor de jeugd organiseerde. Het pand heeft de status van gemeentelijk monument. Door de huidige staat van het gebouw is het niet meer mogelijk om activiteiten te ontwikkelen op deze locatie. Het is noodzakelijk om fors te investeren in het gebouw om de monumentale status te herstellen en ervoor zorg te dragen dat de buurt gevrijwaard blijft van overlast.