Kennismaken met de Adviesraad Sociaal Domein

De Adviesraad Sociaal Domein behartigt de belangen van alle Hattemers, ongeacht  afkomst, leeftijd, beperking of inkomen. De Adviesraad voorziet de gemeente gevraagd en ongevraagd van advies. Over nog te ontwikkelen beleid, maar ook over de manier waarop de gemeente haar taken uitvoert. Belangrijke thema’s zijn jeugd, gezin, zorg, welzijn, wonen in relatie tot zorg, werk en inkomen. De leden stellen zich de komende periode aan je voor.

Kennismaken met Erna Klok

“Ik denk dat menigeen geïnteresseerd is in wat er zoal gebeurt in Hattem. Op die manier ben ik zelf in de Adviesraad terecht gekomen. Ik heb voor een Welzijnsorganisatie buiten Hattem gewerkt. Daardoor ken ik de wetten van het sociale domein en de invloed daarvan op inwoners. In de adviesraad sociaal domein komen allerlei zaken voorbij die belangrijk zijn voor inwoners. Vanuit mijn werk weet ik dat het goed is om te kijken naar de onderlinge samenhang in de uitvoering van die wetten.

Daar kijken wij, als adviesraad, dus naar wanneer we een advies geven aan de gemeente. Zo kan ik mijn steentje bijdragen aan wonen en leven in Hattem.
U merkt misschien dat de taal die ik gebruik makkelijk leesbaar is. Dat doe ik met opzet. Kortgeleden was ik bij de escape-caravan die voor het stadhuis stond. In die caravan kon je een spel spelen.

Dat spel gaf je hetzelfde gevoel als de mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat is zo’n 10% van alle Nederlanders. Als dat 10% van Hattem is, dan gaat het om 1200 mensen. Twaalfhonderd! Ik schrik erg van dit probleem. Wanneer je zoveel moeite hebt met lezen dan snap je de wereld om je heen maar half. Of zelfs nog minder dan dat. Dat zorgt er dan ook voor dat je niet zo goed mee kunt doen. Je hebt altijd mensen om je heen nodig die met je meekijken of met je mee (willen) doen. Of je dingen extra moeten uitleggen omdat je niet snapt wat er staat.

Een stuk zoals dit, is al niet gemakkelijk te lezen. Op internet staat de website zoekeenvoudigewoorden.nl. Ik heb daar de woorden adviesraad, sociaal en domein opgezocht. Alleen het woord sociaal valt in de lijst van eenvoudige woorden. Adviesraad en domein dus niet. Dat betekent dat twee derde van onze naam onduidelijk kan zijn voor mensen die moeite hebben met lezen.

Werk aan de winkel voor de Adviesraad. Want we zijn er voor om met de gemeente mee te kijken, hoe iedereen in Hattem mee kan doen. Dat is dus nog een hele opgave. Wij als adviesraad willen graag dat Hattem voor iedereen een fijne plek is om te leven. Ook voor de mensen die moeite hebben met lezen.”

Wilt u van gedachten wisselen met de Adviesraad? Stuur een email naar:

adviesraad@hattem.nl.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in