Molen de Vlijt viert 14 september zijn verjaardag!

Gratis poffertjes, een kleedjesmarkt, gratis bouwplaten van de molen, balkenbrij in de Streekwinkel, en Cowboy Billie Boem die de kinderen het het Pannenkoeklied zal leren. Het zijn zo maar enkele onderdelen van het jubileumfeest op Open Monumentendag, zaterdag 14 september, van 10.00 tot 16.00 uur. Veertig jaar geleden werd molen de Vlijt in Wapenveld in gebruik genomen. 

Het programma begint zaterdag 14 september om 10.30 uur met enkele toespraken waarna vertegenwoordigers van de familie Vrieze de vang (de rem) van molen de Vlijt zullen lichten als startsein van de feestelijkheden.
Molen de Vlijt is uiteraard in bedrijf en in de boomgaard is een goed bezette kleedjesmarkt voor kinderen. Daar is ook een stand van het KunstLokaal dat bezoekers uitdaagt om een bijdrage te leveren aan een schilderstuk dat aan het einde van de dag aan het comité molen de Vlijt wordt aangeboden als blijvende herinnering aan deze jubileumdag.
Voor het eerst sinds de uitbraak van corona is, vooruitlopend op de toekomstige heropening, ook de Streekwinkel weer open. Naast de meelproducten moet de balkenbrij van Slagerij de Haan die dag een topper zijn. 

Gratis poffertjes
Aanwezig is ook de Foodtruck van Dirk Poffers die van 10.30 tot 15.00 uur gratis poffertjes met heerlijke toppings uitdeelt. Kinderen kunnen om 14.00 uur genieten van een optreden van Cowboy Billie Boem die hen het Pannenkoekenlied zal leren. In de boerderij is een foto-expositie van 40 jaar molen de Vlijt te zien en ook de bijenstal en de nieuwe moestuin presenteren zich op deze dag.

Rond 16.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats van een bakwedstrijd en een fotowedstrijd. Voor de laatste zijn een selectie van een tiental exemplaren uit de vele inzendingen afgedrukt en het publiek kan hieruit de winnende foto kiezen.

Geschiedenis
In de Kerstnacht van 1980 brandde tot groot verdriet van molenaar Willem Vrieze de uit circa 1770 stammende molen de Vlijt tot de grond toe af. Wapenveld zette de schouders eronder en met steun van de provincie Gelderland en de gemeente Heerde kon in op de Open Monumentendag 1984 de nieuwe molen in gebruik worden genomen. Willem Vrieze, was zo dankbaar dat hij in 2008 zijn hele bezit aan Wapenveld gaf door de schenking aan de stichting Molenbezit.
De markante molenaar overleed op 16 oktober 2013 en is op het molenerf begraven.

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in