Eenmalig: Filmhuis Hattem vertoont Oud Hattem

Op 21 september, tijdens de viering van 725 jaar Stad Hattem, opent Filmhuis Hattem om 11.00 uur zijn deuren voor historische beelden uit Hattem. In het pand Achterstraat 42, naast het Voerman Stadsmuseum Hattem, is er een doorlopende voorstelling van een nieuwe documentaire, uniek aangekocht materiaal van Beeld & Geluid Hilversum en andere opnames.

Henri van de Vosse (Heemkunde-dialectgroep en conservator geschiedenis van het Voerman Stadsmuseum Hattem): ‘Het is een mooie samenwerking tussen Voerman Stadsmuseum Hattem, Heemkunde, RTV Hattem-tv en, laten we niet vergeten, er is subsidie verleend voor de aanschaf van de film van Beeld & Geluid door de Vereniging Vrienden van het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Van de Vosse: ‘Op de dag zelf worden er verschillende films vertoond, waaronder ook de documentaire die gerealiseerd kon worden door RTV Hattem-cameraman Gerhard van de Worp. Zeven mensen die in 1949 bij de viering van Hattem 650 jaar aanwezig waren, zijn gefilmd. De leden van Heemkunde-dialect hebben de mensen in het dialect geïnterviewd. Het is een prachtige documentaire geworden, een tijdsbeeld van mensen uit Hattem met verhalen, foto’s en filmfragmenten van toen. De filmfragmenten zijn beschikbaar gesteld door ‘d Olde Dreideuze.  

Cameraman en documentairemaker Gerhard van de Worp

Het pand Achterstraat 42 is door het Voerman Stadsmuseum Hattem beschikbaar gesteld. In afwachting van de verdere plannen met dit pand, komt er de komende tijd een galerie. Maar op 21 september is hier ‘het toneel’ van Filmhuis Hattem. De toegang is gratis.

Dialect Café
Op 21 september heeft restaurant De Ridderhof in de Ridderstraat meer personeel rondlopen dan anders. De leden van de Heemkunde-dialectgroep helpen in klederdracht tussen 16.00 en 23.00 uur in de bediening mee. Zij spreken zoveel mogelijk dialect. Dat dialect is met een knipoog, want wie het niet verstaat wil ook bediend worden. De kleding wordt geleend van de Oudheidkundig Vereniging De Broeklanden uit Oldebroek. 

HattemNieuws – van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in