d’Olde Skoele staat te koop

Op Funda staat sinds vandaag het pand d’Olde Skoele aan de Zuiderzeestraatweg te Hattem te koop voor een bedrag van 150.000 euro. Dit bijzondere pand met monumentale status is de afgelopen jaren behoorlijk verwaarloosd en daarom zal de nieuwe eigenaar behoorlijk moeten investeren om er weer iets moois van te maken.

De gemeente Hattem heeft de afgelopen jaren geprobeerd het pand te verkopen aan een koper die een interessant plan had, maar dat heeft tot nu toe niet tot resultaat gehad. Wethouder Schipper geeft al wel aan dat de gemeente wil meewerken aan een wijziging van het bestemmingsplan. (Tekst gaat na de film verder)

De school werd in 1921 opgericht als school van de katholieke kerk van Hattem en is gelegen net over de IJsselbrug tussen Zwolle, Hattem, Zalk en Wezep.

In 1970 werd het pand een jeugdsocĂŻeteit en in 1972 werden de twee lokalen aan elkaar getrokken. Daarna is men overgegaan op optredens van bands.
Sindsdien kreeg het gebouw nationale bekendheid als podium voor bands en als oefenruimte voor plaatselijke bandjes en droeg de naam d’ Olde Skoele.

Maatschappelijke bestemming
In het voorjaar 2018 werd het gemeentelijk monument door de gemeente Hattem gekocht omdat het voor de gemeente beeldbepalende gebouw in mindere staat van onderhoud was. Men vond het noodzakelijk dat er fors geïnvesteerd moest gaan worden in het gebouw om daarmee de monumentale status te herstellen. Op dit moment heeft het gebouw een maatschappelijke bestemming. Indien gewenst kan een bestemmingswijziging naar wonen worden ingediend. De gemeente Hattem is bereid om daaraan mee te werken. Het pand heeft op de begane grond iets meer dan 100 m² gebruiksoppervlakte. Totale kavelgrootte bedraagt 550 m².

 

1 REACTIE

 1. De in dit artikel beschreven geschiedenis van d’ Olde Skoele mist enkele significante details.

  Om te beginnen diende d’ Olde Skoele sinds 1970 als uitgaansgelegenheid voor de jeugd uit de wijde omtrek. Dit was een drukbezocht 2 wekelijks geopende jeugdsociĂ«teit tot ver in de jaren 90.

  d’ Olde Skoele had een sterke sociale en culturele functie in de regio en is een stichting (bestaat nog steeds). Deze stichting had destijds meerdere werkgroepen waaronder een kaartclub, jeugdavonden 16 jaar, maar ook een motorclub.
  Deze werkgroepen hadden heel veel vrijwilligers die het pand konden onderhouden uit inkomsten van de activiteiten van deze werkgroepen.

  d’ Olde Skoele bood ook een podium voor regionaal talent in de begin jaren 80. Dit groeide uit naar landelijke bekendheid in de jaren 90 t/m 2017. Door regelgeving tav omgevingsgeluid en klachten van omwonenden, werd dit podium niet meer toegankelijk. Tevens werd de stichting ook door de gemeente Hattem verboden activiteiten te ontplooien. Geen inkomsten, geen onderhoud mogelijk. Verval van het pand was onvermijdelijk.
  De gemeente Hattem werkte ook niet mee aan een oplossing en uiteindelijk werd de stichting verplicht het pand tegen een symbolisch bedrag en vergoeding van diverse kosten, terug te verkopen aan de gemeente Hattem.

  De motorclub MTC Leemcule was onderdeel van de stichting vanaf 1977 t/m 2018 en hield hier iedere vrijdagavond hun clubavond. Van dit pand hebben zij dus 41 jaar gebruik gemaakt. Deze motorclub is door de gemeente Hattem zonder enig overleg op straat gezet.

  Spijtig dat er een sociaal cultureel centrum verloren gaat in onze regio.

  Gerard Verkleij / oud werkgroeplid d’ Olde Skoele

  6-7-2020

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in