Angst en bezorgdheid over corona nemen af, steun voor maatregelen ook

De angst en bezorgdheid over het coronavirus nemen verder af. Dat zegt de GGD Noord- en Oost-Gelderland na een onderzoek onder 2500 inwoners. Daaruit blijkt dat de steun voor de maatregelen ook afneemt.

“In juni gaf 15 procentĀ van de mensen aan bang te zijn door de situatie rondom corona. In maart was dit een stuk hoger: 38 procent”, zegt de GGD. De gezondheidsdienst deed twee keer eerder onderzoek naar deĀ gevolgen van de coronacrisis op het leven van de inwoners in de regio.

”Ook de bezorgdheid neemt af.Ā In juni gaf minder dan de helft aan bezorgd te zijn, in maart was dat ruim driekwart. Mensen die bezorgd zijn, hebben nog steedsĀ zorgen over de gezondheid van zichzelf en naasten, maar nu ook over de komst van een mogelijke tweede coronagolf. Ook zien we dat ruim de helft van de mensen die bezorgd zijnĀ zich zorgen maakt, omdat anderen zich niet aan de anderhalve meter afstand houden.”

Het gemiddelde rapportcijfer dat mensen hun leven geven is in juni een 7,4. Dit is hoger dan in maart en april: 7,1. ”Mensen die alleen wonen scoren het laagst. De meeste mensen die een onvoldoende geven noemen als oorzaak dat ze last hebben van de huidige maatregelen”, concludeert de GGD.

Minder steun voor maatregelen
Een kwart van de deelnemers vindt alle coronamaatregelen overdreven. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de peiling van eind april en ruim 3,5 keer zoveel als in maart. Het wassen van de handen is ook iets dan nu minder vaak wordt gedaan.

”Jongere volwassenen vinden de maatregelen vaker overdreven dan 65-plussers. Veel mensen houden zich aan de maatregelen, maar we zien wel dat het lastiger wordt. In juni geeft nog 47 procentĀ van de respondenten aan dat het henĀ  goed lukt om 1,5 meter afstand te houden, terwijl dit in maart en april nog boven de 70 procentĀ lag.”

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in