Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé in Noordwest-Veluwe

Op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland organiseren historische verenigingen in samenwerking met Erfgoed Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. Op 17 februari wordt het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé georganiseerd door Heemkundige Vereniging Nuwenspete. Tijdens deze historische avond staat het volgende thema centraal: Verbindingen langs de noordelijke Veluwe.

Geschiedeniscafés in Gelderland
Met de ‘Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés’ wordt gekeken naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het brede verhaal van Gelderland. Daarbij wordt ingezoomd op historische thema’s die relevant zijn voor de betreffende regio en wordt er stilgestaan bij de publicatie van het boek Verhaal van Gelderland. Op 17 februari is het geschiedeniscafé te gast bij Heemkundige Vereniging Nuwenspete, in Nunspeet.

Verbindingen langs de noordelijke Veluwe
Het thema van het geschiedeniscafé op 17 februari is de noordelijke Veluwe en de onderlinge verbindingen in deze regio. Na een inleiding over de net verschenen uitgave Verhaal van Gelderland, laat hoofdredacteur en hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven zien hoe Nunspeet en de noordelijke Veluwe onderdeel zijn van het grotere verhaal van Gelderland. Jonn van Zuthem, een van de auteurs van het Verhaal van Gelderland, vertelt vervolgens over de aanleg van de Zuiderzeestraatweg in de jaren 1830. Deze nieuwe verbinding was voor de regio een belangrijke ontsluitingsroute. René Arendsen (bekend als een van de Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland) praat de avond aan elkaar en gaat in gesprek met de sprekers.

Op de zeepkist
Aan het eind van het geschiedeniscafé worden vertegenwoordigers van historische verenigingen en andere aanwezigen uitgenodigd om ‘op de zeepkist’ te stappen en binnen één minuut hun historische publicatie, initiatief, samenwerking of evenement onder de aandacht te brengen.

Praktische informatie
Datum: 17 februari 2023
Tijd: 17:00 uur – 19:00 uur
Locatie: ‘De Wheme’, Ds. De Bouterlaan 5, Nunspeet
Aanmelden: Je kunt je aanmelden via nuwenspete@gmail.com

Verhaal van Gelderland
De acht geschiedeniscafés zijn onderdeel van het veelomvattende project Verhaal van Gelderland, waarin musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties samen met Erfgoed Gelderland, Radboud Universiteit en Omroep Gelderland het Verhaal van Gelderland vertellen. Centraal in het project staat de vierdelige boekpublicatie Verhaal van Gelderland, een populairwetenschappelijk overzicht van de geschiedenis van Gelderland van prehistorie tot nu. Erfgoed Gelderland en Gelderse historische verenigingen willen historisch geïnteresseerden betrekken bij de publicatie door middel van de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. Kijk voor meer informatie op mijngelderland.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in