Wie minstens negen maanden geleden zijn laatste coronavaccinatie haalde, heeft vanaf dinsdag geen geldige QR-code meer tot zijn beschikking die als toegangsbewijs dient. Voor ruim een half miljoen mensen is dit het geval, zegt minister Ernst Kuipers. Wil je toch naar binnen op locaties waar je een QR-code nodig hebt, zijn er drie opties.
Optie 1: de boosterprik halen
Wie de boosterprik laat zetten, krijgt weer een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Dat kan tot veertien dagen na het zetten van de prik duren. Het ministerie heeft op dit moment nog geen geldigheidstermijn op de boosterprik gezet. Dat betekent dat je Nederlandse en internationale QR-code tot nader order onbeperkt geldig blijven na de booster.
Optie 2: een herstelbewijs aanmaken
De boosterprik is niet de enige weg. Misschien ben je bij de GGD of een andere testaanbieder in Nederland positief getest op corona. Dan heb je na elf dagen recht op een officieel bewijs dat je hersteld bent. Dat herstelbewijs kun je toevoegen in de CoronaCheck-app en uiterlijk 180 dagen gebruiken als coronatoegangsbewijs. Wil je er ook mee kunnen reizen? Dat kan alleen wanneer je bij de GGD bent getest met een PCR-test. Let wel: een positieve zelftest is niet voldoende om een herstelbewijs te krijgen.
Optie 3: een negatieve test
Wil je of kun je je niet laten vaccineren én ben je niet positief getest? Dan blijft alleen de negatieve test via Testen voor Toegang over. De uitslag van zo’n test is binnen twee uur bij je en de kosten van de toegangstest worden betaald door de Rijksoverheid. Met de uitslag van zo’n test in de CoronaCheck-app kun je 24 uur naar binnen op plekken waar het coronatoegangsbewijs nodig is.
Geen digitaal bewijs
Heb je geen smartphone – of heb je er wel een, maar wil je de CoronaCheck-app niet installeren? Dan kun je altijd kiezen voor het papieren coronatoegangsbewijs. Zowel het vaccinatiebewijs als het herstelbewijs én de negatieve test via Testen voor Toegang kun je printen.