Stelling molen de Fortuin in Hattem wordt vervangen

De stelling van de Hattemer molen kan soms spekglad zijn. Door algengroei was dit voor molenaars en bezoekers, zeker bij vochtige omstandigheden, een gevaarlijke situatie. En ook omdat molen de Fortuin vanaf de stelling wordt bediend, is vervanging een must.

“Om een voldoende stroef oppervlak te hebben werden vroeger de planken, ook als conservering, behandeld met teer en ingestrooid met zand. Op sommige van de stellingdelen van De Fortuin is dit nog te zien. Vanwege milieumaatregelen is dat niet meer toegestaan. De uiteinden van verschillende planken zijn bovendien ook behoorlijk verrot”, legt Matthieu Stroobach uit.

Door de buitenste planken te vervangen en de oude in te korten en op te schuiven naar binnen, kon vervanging nog een aantal jaren worden uitgesteld. De gemeente Hattem heeft in samenspraak met de molenaars vorig jaar besloten dat het nu echt tijd is om alle planken te vervangen. De molenmakers van Groot Wesseldijk uit Lochem voeren deze klus uit en beginnen volgende week met de werkzaamheden.

Stroobach: “Behalve de planken, worden ook de liggers waarop de planken bevestigd zijn en het hek om de stelling, vervangen. Dit karwei neemt een aantal weken in beslag. De vrijwilligers van De Fortuin hopen de molen gedurende werkzaamheden gewoon te kunnen laten draaien.”

Als de werkzaamheden afgerond zijn is er weer een veilige werkvloer voor de molenaars.  Bezoekers kunnen dan ook weer zonder uit te glijden de stelling betreden.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in