Corona-vaccins gearriveerd bij Isala

Met een speciaal transport, afkomstig uit Oss, zijn woensdagochtend rond 8 uur de eerste coronavaccins gearriveerd in Zwolle. Ze kwamen in een paar dozen aan bij het Isala Ziekenhuis en werden na aankomst naar binnen gebracht, richting de apothekers. Vanuit Zwolle worden ze over de regio verspreid.

In totaal zijn er 30.000 vaccins beschikbaar in Nederland voor medewerkers die acute zorg verlenen op de Covid-afdelingen in ziekenhuizen. In Zwolle kwamen woensdagochtend ongeveer 2.100 vaccins aan die direct werden overgebracht naar de apothekers.

Apothekers
“Het is voor het ziekenhuis natuurlijk een heel belangrijk moment”, vertelt woordvoerder Gerben Hart aan de telefoon. “En ook voor de apothekers is het heel spannend dat ze er nu mee aan de slag kunnen”.

De vaccins in de dozen zijn concentraten, vertelt Hart: “De apothekers in het lab maken daar een vaccin van”. Dat betekent dat het concentraat verdund wordt en vervolgens in flesjes wordt opgeslagen. “ De apothekers van het Isala in Zwolle maken alle vaccins klaar voor de hele regio.

Verdeling vaccins
Een deel van de vaccins blijven achter in Zwolle, de rest wordt naar rato verspreid onder de andere ziekenhuizen in de Acute Zorg Regio Zwolle. Daaronder vallen naast het Isala, het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn, het Deventer Ziekenhuis, Het St. Jansdal in Harderwijk en Saxenburg in Hardenberg.

Vanmiddag eerste prik

Foto: Frans Paalman

Isala verwacht vanmiddag al de eerste prikken te kunnen zetten. “We starten met de medewerkers die direct bij de COVID-zorg betrokken zijn. Dat zijn bijvoorbeeld de artsen en verpleegkundigen op de corona-IC-afdelingen, de medewerkers op de spoedeisende hulp, en de corona-verpleegafdelingenafdelingen.” Met de eerste vaccins zal nog lang niet iedereen ingeënt kunnen worden. Het overige ziekenhuispersoneel komt in een latere fase aan bod.

Koeling
De vaccins van Pfizer/BioNTech werden in Oss bij een temperatuur van min 70 graden bewaard. In Zwolle is dat op koeltemperatuur waardoor ze vijf dagen houdbaar zijn. Binnen deze vijf dagen moet het acute zorgpersoneel zijn gevaccineerd.

Vaccin bereidheid
De vaccin bereidheid onder het personeel is heel hoog, verwacht woordvoerder Hart. “We geven veel voorlichting over het vaccineren en hopen dan ook dat ze het vaccin gaan nemen. Maar we kunnen het niet verplichten”, aldus Hart.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in