Stilzitten was niet zijn grootste hobby en door toeval werd Theo Friesema molenaar. Burgemeester Marleen Sanderse sprak hem natuurlijk toe op zijn eigen feestje op zaterdag 5 oktober: ‘Molen De Fortuin speelt een belangrijke rol in Hattem. Het is tegenwoordig een toonbeeld van historisch ambachtswerk. Uw rol als vrijwilliger… zonder uw inzet was De Fortuin niet het pronkstuk wat het nu is.’
‘Met liefde gedaan. Jullie prijzen me de hemel in, maar ik blijf gewoon Theo.’
De cameramensen van RTV Hattem maakte deze sfeerimpressie:
Geschiedenis
Tot begin jaren zestig is De Fortuin eigendom geweest van beroepsmolenaars. Begin jaren zeventig werd de gemeente eigenaar van De Fortuin en werd de molen gerestaureerd en door vrijwillige molenaars draaiend gehouden. Friesema is hier vanaf het begin tot de dag van vandaag bij betrokken geweest en heeft daarbij altijd een voortrekkersrol vervuld. Zonder zijn inzet, zijn tomeloze enthousiasme, zijn perfectionisme en zijn duizenden uren inzet zou De Fortuin niet het pronkstuk zijn, die het nu is.
De molenaar speelde een belangrijke rol bij het weer maalvaardig maken van de molen. De contacten die hij toen met het Nederlands Bakkerijmuseum legde, bestaan tot op de dag van vandaag nog steeds. De vrijwilligers/molenaars van De Fortuin malen tarwe voor het bakkerijmuseum.
Het doorgeven van het ambacht vindt deze meester-molenaar erg belangrijk. Hij is dan ook een groot aantal jaren als examinator opgetreden bij de landelijk examens molenaar van de vereniging De Hollandsche molen.