Nationale Voorleeswedstrijd

De start van een nieuw schooljaar, betekent ook een start van een nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne dit jaar voor de 31e keer voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Elk jaar doen alle zes scholen uit de gemeente Hattem mee aan deze wedstrijd: De Vlonder, Sint Andreasschool, van Heemstraschool, de Zaaier, Jan Jaspersschool en het Palet.
Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur.

Voorleesfeest
De Nationale Voorleeswedstrijd poogt om tijdens die cruciale bovenbouwjaren van de basisschool het lezen een stimulans te geven door het voorlezen een schooljaar lang letterlijk in de schijnwerpers te zetten. Kinderen kiezen hun favoriete boek en lezen een spannend fragment voor. Het publiek luistert aandachtig en maakt kennis met uiteenlopende kinderboeken. Aan het eind van het voorleesfeest krijgt de beste voorlezer na afloop een oorkonde en een boekenbon van de deskundige jury en is daarmee verkozen tot voorleeskampioen. Alle leerlingen kunnen meedoen, ook de kinderen die niet van lezen houden of lezen moeilijk vinden.

In september krijgen alle basisscholen in Nederland materialen om een schoolronde te organiseren in groep 7 en 8. De schoolkampioen wordt uiterlijk 1 december aangemeld voor de vervolgrondes in de eigen gemeente en regio. Na de lokale en regionale ronde in januari en februari volgt een provinciale finale in april met daarin de beste voorlezers uit de provincie. Een daarvan wordt gekroond tot provinciale voorleeskampioen en die gaat samen met de andere provinciale kampioenen strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen in de landelijke finale op 22 mei te Utrecht.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in