Op 14 oktober zal de presentatie van het boek ‘Een voorrecht om in te leven’ van Ed Buijsman gehouden worden in het Voerman Stadsmuseum Hattem.
Verkadealbums
Ed Buijsman gaat in het boek op zoek naar het verdwenen land van Jac. P. Thijsse. Hij las de Verkade-albums ‘Waar wij wonen’ uit 1937 en ‘Onze groote rivieren’ uit 1938. Beide albums zijn door Thijsse geschreven. Buijsman vroeg zich af wat er van de landschappen op de plaatjes in de albums in het tegenwoordige Nederland nog terug te vinden zou zijn. De omgeving was vaak veranderd, maar hij trof meer aan dan hij had verwacht. De resultaten van zijn zoektocht zijn terug te vinden in ‘Een voorrecht om in te leven’. Daarover gaat dit boek, over de natuur in Nederland, een kleine honderd jaar geleden.
Bekende kunstenaars en Jac.P.Thijsse
In twee Verkade-plaatjesalbums schilderden drie bekende Nederlandse
kunstenaars voor een groot publiek een prachtig beeld van natuur en landschap zoals het
was in de jaren dertig. Jac.P. Thijsse, een van de oprichters van ‘Natuurmonumenten’, schrijft met warmte, verwondering én grote deskundigheid over wat hij ervaart als een groot geschenk: de natuur om ons heen, in het kleine en in het weidse.
Al die mooie plekjes die Cornelis en Henricus Rol en Jan Voerman jr. schilderden, zouden die nog bestaan? En waar dan precies? Kunnen we er nog naar toe?
Alle afbeeldingen besproken
Precies die vragen brachten Ed Buijsman in actie, jaren geleden al. Langzamerhand werd hem duidelijk: dit moet een boek worden. En nu is het er. En het mooie is: dit is de gids waarmee jij op zoek kunt gaan naar dat gedroomde landschap! In het boek worden in twee hoofdstukken alle afbeeldingen in de albums besproken, samen 65 stuks. Dit wordt voorafgegaan door hoofdstukken waarin de inhoud van de twee albums
kort wordt beschreven. Daarnaast is er aandacht voor de auteur en de illustratoren.
Over de auteur
Ed Buijsman (1948) was tot zijn pensioen in 2013 werkzaam als atmosferisch chemicus bij het Instituut voor Meteorologie en Oceanografie van de Rijksuniversiteit Utrecht, het
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Milieu- en Natuurplanbureau en het
Planbureau voor de Leefomgeving. Al in de periode voor zijn pensioen deed hij onderzoek
naar natuur en landschap in Nederland. De resulaten daarvan beschreef hij in diverse boeken.