Hattemse veteranendag

Jaarlijks organiseert de gemeente Hattem een speciale veteranendag. Dit jaar bezochten de Hattemse veteranen op 4 oktober het voormalige Duitse vliegveld Fliegerhurst Havelte en de Johannes Post Kazerne. Oud-burgemeester Jan Willem Wiggers was te gast om de 22 veteranen de hand te schudden en te bedanken.

Het was de laatste keer dat Wiggers deze rol in Hattem vervulde en hij zei daarover: ‘Mooi om zo afscheid te nemen van de Hattemse veteranen. Respect voor hun inzet voor vrede en veiligheid in talloze conflicten.’

De veteranen waren uitgenodigd door collega-veteraan en Hattemer Michiel Grandjean, die deze dag mede organiseerde. De groep bezocht voormalig vliegveld Fliegerhurst Havelte. Fliegerhurst heeft tussen 1942 en 1945 dienst gedaan als Duits militair vliegveld van maar liefst 600 ha. Er zijn nog loopgraven, bomkraters en andere sporen uit die tijd te vinden. Majoor Martijn Lammers verzorgde hier een interessante rondleiding.

Traditiekamer
Op de Johannes Postkazerne werd de Traditiekamer bekeken. Een klein museum met de historische collectie van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso. De dag werd afgesloten met het nuttigen van een traditionele rijsttafel.

Hattem telt 80 veteranen. (Ex-) militairen, mannen en vrouwen, jong en oud, die in dienst van Nederland verspreid over de hele wereld tijdens verschillende missies hebben gediend. Zij hebben zich ingezet voor het bevorderen van vrede, vrijheid en rechtsorde wereldwijd.

Eerbetoon
Op 27 juni vond de Nederlandse Veteranendag plaats in Den Haag. Deze dag is een eerbetoon aan Nederlandse veteranen waarbij erkenning en waardering voor hen centraal staan. De gemeente Hattem verzorgt voor haar veteranen ieder jaar een eigen veteranendag. Hiermee is Hattem één van de weinige gemeenten in de regio die de lokale veteranendag zelf organiseert.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in