Open Monumentendag in Hattem viert 75 jaar vrijheid

Tijdens de landelijke Open Monumentendag staat bij verschillende Hattemer monumentenpareltjes de deur open. Dit biedt een unieke kans om gebouwen en plekjes te bezoeken waar je normaal niet kan of mag komen.

Fietsroute
Omdat op 1 september 2019 het bevrijdingsjaar “75 jaar vrijheid” begint, heeft Rond Uit Hattem ervoor gekozen om, in het kader hiervan, speciaal voor deze dag een fietsroute samen te stellen waarbij de monumenten van het verzet centraal staan. Deze fietsroute, die gratis op te halen is bij het TIP, leidt je langs diverse oorlogsmonumenten in Hattem, waaronder de IJsselbunkers langs de Geldersedijk, het bevrijdingsmonument bij de Dijkpoort en de zogenaamde Stolpersteine in het centrum. Bij diverse monumenten staan onze stadsgidsen klaar om je rond te leiden of van meer informatie te voorzien.

“Vaak krijgen wij van inwoners de vraag of ze in de bunkers kunnen kijken. Dit jaar hebben we dit voor het eerst kunnen realiseren en daar ben ik trots op”, vertelt burgemeester Jan Willem Wiggers. “De bunkers vertellen ons het verhaal van de Tweede Wereldoorlog, heel dichtbij in Hattem. Ik vind het belangrijk dat wij niet vergeten wat er toen gebeurd is en dat wij er bij stilstaan hoe kostbaar onze vrijheid is!”

Monumenten en muziek
In het centrum van Hattem zijn tussen 10.00-17.00 uur de Dijkpoort, molen De Fortuin, het stadshuis en de Andreaskerk geopend. Bij molen De Fortuin kan je bovendien om 13.30 uur genieten van een optreden van Cinnamon en bij de Dijkpoort vanaf 14.00 uur van oude barokmuziek, gespeeld door Heika Frankena klavecimbel, Frits de Vries op hobo en Marily Evers op altblokfluit.

Open Monumentendag is op 14 september. De fietsroute is gratis verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt, Kerkhofstraat 2 in Hattem, geopend van 10.00-17.00 uur. Deze fietsroute wordt mede mogelijk gemaakt door Veluwe Remembers.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in