Van droom tot daad…..hoe houden we historie klooster Hulsbergen levend?

De Sichting Recreatie Wapenveld (SRW) houdt op donderdag 9 juni een bijeenkomst waarop men een aanzet wil geven voor de oprichting van een nieuwe stichting. Dit met als doelstelling om zich te richten op het levend houden van de historie van het klooster Hulsbergen en het gedachtengoed van de Moderne Devotie.

Geschiedenis oppoetsen
De SRW heeft al heel wat inspanningen verricht om deze parel uit de Wapenveldse geschiedenis op te poetsen. In diverse uitgaven als de Landschapsbiografie Wapenveld en het stripboek ‘Kloostermoppen’ is er over gepubliceerd, er is een lesbrief en leskist over het klooster en zowel op Vrieze’s Erfgoed als op de locatie van het klooster bij camping Ellenhoorn staan informatiepanelen. Ook werd enkele jaren een Devotiefestival gehouden en inmiddels is er ook een eigen brouwgilde onder de naam Fraterlab die het Fraterbier op de markt brengt. In 2018 is een uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd onder supervisie van Cultuurland Advies naar de exacte locatie van het klooster aan de noordkant van Wapenveld.

Stichting
“In het voorjaar 2020 waren we al bezig met dit initiatief maar toen gooide corona roet in het eten. Nu wil de SRW dit weer oppakken omdat we vinden dat de erfenis van het klooster Hulsbergen meer aandacht verdient dan wij die kunnen geven. Er leven nog tal van ideeën en meerdere mensen hebben al laten weten dat ze zich hiervoor in willen zetten”, zegt voorzitter Roel Docter van de SRW.

Bijeenkomst
De bijeenkomst op 9 juni wordt gehouden op Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld. Om 19.30 uur is er een inloop met koffie/thee en op de agenda staat een toelichting door Susanne Coppen van Cultuurland Advies uit Wapenveld over het archeologische onderzoek. Historicus Evert de Jonge uit Emst geeft informatie over door hem ontdekte nieuwe documenten over het leven van de fraters in Wapenveld. Daarna wil het bestuur van de SRW met de aanwezigen in gesprek over de stappen die nodig zijn voor de oprichting van een nieuwe stichting.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in