Petitie tegen windmolens op de Veluwe; wespendief blokkeert duurzame energie

Moeten er wel of geen windmolens komen op de Veluwe? En zo ja, waar dan? Die vragen houden bewoners, de politiek en belangengroepen bezig. Zo zijn diverse Veluwse natuurclubs een petitie begonnen tegen duurzame windmolens. Die zouden schadelijk zijn voor roofvogels en weidevogels.

Als het aan de gemeente Harderwijk ligt, komen er op bedrijventerrein Lorentz drie windmolens. Maar op een steenworp afstand ligt waardevolle natuur, met daarin onder meer de beschermde wespendief en andere bijzondere vogels. “De wespendief broedt op de Veluwe, maar die haalt af en toe zijn voedsel aan de andere kant van de Veluwerandmeren”, legt Jaap Schröder van natuurclub Valouwe Natuur uit. “Er is nogal wat zenderonderzoek gedaan en daaruit blijkt dat hij ook over dit gebied komt.” De wieken van de windmolens zouden de vogel kunnen vermorzelen. En dus moeten ze maar ergens anders worden geplaatst, vindt Schröder.

Nunspeet
Ook de gemeente Nunspeet heeft windmolenambities. Maar volgens Gemeentebelang Nunspeet moet moet dat niet langs de randmeren. “Wat ons betreft is het beter dat ze hier langs de A28 komen”, zegt raadslid Corrie Jansen. “Langs de Veluwemeerkust staan die dingen lelijk in het zicht. Iedereen die het dorp uitrijdt die ziet ze meteen staan.”

Maar Jaap Schröder is het daar niet mee eens: “Voor windturbines geldt dat het zenderonderzoek heeft aangetoond dat ze ook de A28 kruisen”. Dus als je het ergens niet moet doen, dan is het langs de A28. Althans langs het stuk tussen Harderwijk en Nunspeet.”

Hattemerbroek
Langs de N50 bij Hattemerbroek zijn wél vier windmolens gebouwd. Vanwege die wespendief zijn dat voorlopig misschien wel de laatste windmolens op de Veluwe. “Mijn gevoel zegt dat er tegenstanders zijn die de wespendief gebruiken om projecten tegen te houden”, zegt ondernemer Jan van Werven in de reportage van RTV Hattem. “Een muisje ziet ie van grote hoogte en die pakt hij. Dan kan hij toch ook afstand houden van een groot blad van een windmolen? Dan klopt er iets niet met die vogel.”

Hattemerbroek behoort tot de gelukkigen die een paar van die molens mogen bouwen. “Maar zodra het er meer worden ga je een zogenoemde norm overschrijden. Dan dreigen er te veel wespendieven dood te gaan. Dat heeft tot gevolg dat andere plaatsen die ook ambities hebben op het gebied van windturbines een pas op de plaats moeten maken.”

Rechtszaak
Er loopt nog een rechtszaak tegen de windmolens in Harderwijk. Ook zijn natuurclubs een petitie gestart om de komst van meer windmolens op de Veluwe tegen te gaan.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in