Paarden in voormalig zwembad De Watermulder tijdens NK cross

Al ruim 70 jaar kent Hattem een samengestelde wedstrijd voor paarden, beter bekend als de Molecatenruiterdag. Dit evenement is in de jaren 50 gestart, onder leiding van Jaap Hulsbergen. Het was destijds nog een lokale terreinwedstrijd voor ervaren en avontuurlijke ruiters maar groeide in rap tempo uit tot een landelijk erkende paardencross.

Topcombinaties
Vanaf de jaren 90 werden de reglementen van de cross aangescherpt, maar de organisatie in  Hattem was in staat hieraan te blijven voldoen. Onder leiding van parcoursbouwer Henk Dokter werden veel hindernissen ontworpen en gebouwd; steeds gebaseerd op ter plekke aanwezige bebossing en weilanden. Henk was (en is) internationaal breed georiënteerd en helpt ook mee aan de parcoursbouw van meerdere landelijke wedstrijden. Door deze ervaring kon Hattem de afgelopen decennia elk jaar weer een prachtcross presenteren waar veel internationale topcombinaties hun eerste eventing ervaring opdeden en waar honderden ruiters en paarden plezier beleefden.

Parcoursbouwer Henk Dokter stopt (gedeeltelijk)
Na 22 jaar heeft Henk Dokter zijn afscheid aangekondigd en gelukkig is Hippisch Hattem erin geslaagd om uit eigen gelederen twee nieuwe parcoursbouwers te op te leiden: Elke van Renssen en Sieto van der Scheer. Zij zijn de afgelopen twee jaar geslaagd voor het crossbouwdiploma en gaan nu samen aan de slag. Dit jaar zullen zij de B, L en M-cross ontwerpen en bouwen terwijl Henk Dokter de Z-cross voor zijn rekening neemt.

Buitenbad de Watermulder wordt hindernis
2019 wordt voor de Molecatencross speciaal, omdat Hattem ook is gevraagd om op 4 en 5 oktober het KNHS Kampioenschap Eventing Paarden klassses L, M en Z te organiseren. Daarom is gezocht naar een uitbreiding van het parcours en in nauw overleg met de familie Slager is het oude buitenbad “de Watermulder” toegevoegd aan het parcours. In en rond het buitenbad worden twee hindernissen gebouwd waardoor het eerste deel van de cross drastisch zal veranderen t.o.v. voorgaande jaren. Sieto van der Scheer: “We wilden al jaren graag een tweede waterhindernis met een vlak water waar goed doorheen gegaloppeerd kan worden en waar een serieuze wateruitsprong in zit. Het oude zwembad is hier perfect geschikt voor en heeft daarnaast een historische klank in Hattem. We zijn erg blij dat de familie Slager meewerkt en we nu deze uitdagende hindernis kunnen gaan bouwen.”

Coconut Clinton
Elke van Renssen had haar paard, Coconut Clinton, meegenomen om de bodem van het zwembad te testen, maar ook om een heg te springen die ook in de Z-cross zal worden opgenomen. Elke: “Het is altijd een feest om met Coconut Clinton weer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij geniet er echt van en dat gevoel probeer je bij de bouw van een cross te realiseren.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in