Opnieuw weer thuiswerken, zo maak je er het beste van 

Het advies van het kabinet luidt: werk voorlopig vanuit huis, voor wie het mogelijk is. Balen, want eindelijk mocht je zo nu en dan weer naar kantoor om je collega’s te zien. Daar wordt nu een stokje voor gestoken, want thuiswerken wordt opnieuw de norm.

Volgens Mark Rutte had de maatregel de vorige keer veel effect en daarom moeten we dat nogmaals op dezelfde manier doen. Maar hoe zorg je ervoor dat je thuis productief bent?

 1. Blijf niet in je pyjama rondlopen
  Wanneer je uit bed komt is het verleidelijk om meteen plaats te nemen achter je laptop. Verstandig is het echter niet. Kleed jezelf aan en maak hiermee voor jezelf duidelijk dat je in de werksfeer bent in plaats van in de privésfeer. Hou vast aan een ochtendroutine, dat betekent op dezelfde tijd opstaan, ontbijten eventueel douchen en aankleden. Natuurlijk hoef je niet in pak, maar door je pyjama aan te houden ga je niet productiever worden. Verder is het verstandig om achter een bureau of eettafel te gaan zitten. Ga niet op de bank of in bed liggen te werken. Hou jezelf in het gareel.
 2. Neem op tijd pauze
  Veel mensen denken dat ze thuis meer afleiding hebben dan op het werk, maar is dat zo? Op je werk maak je regelmatig praatjes met collega’s en die duren soms best lang. Daarnaast loop je naar het koffieapparaat. Thuis mis je deze dingen. Plan daarom zo nu en dan een pauze in. Die kan overigens best nuttig zijn. Ruim bijvoorbeeld de vaatwasser uit of hang de was buiten op. Daarna kan je weer lekker aan de slag. Of ga in de pauze een blokje wandelen. Zo hou je het hoofd fris.
 3. Stel doelen
  Wanneer je de laptop uit je castelijns en beerens laptoptas pakt is het belangrijk om voor jezelf doelen te stellen. Maak een realistische to-do lijst en streep de taken af. Dat geeft je het gevoel dat je nuttig en goed bezig bent. Dit principe kan je overigens net zo goed op kantoor toe passen. Zorg ervoor dat je duidelijke taken opstelt en de tijden afbakent.
 4. Sluit je werkdag af
  Stop niet zomaar met werken. Neem de tijd om op te schrijven wat je niet af hebt gekregen en wat dat voor je planning betekent. Bekijk de agenda voor de volgende werkdag. Door dit te doen zorg je ervoor dat je hoofd leeg is. Hiermee voorkom je dat je in je vrije tijd gaat malen.
 5. Ga niet overwerken
  Thuis heb je geen collega’s die rond vijf uur aanstalten maken om naar huis te gaan, daarom is het verleidelijk om door te gaan werken. Bepaal voor jezelf wanneer de werkdag erop zit. Doe je laptop ook echt weg. Stop hem in je laptoptas 17 inch of laptop rugzak en zet deze weg. Tijd om iets voor jezelf te doen en lekker te ontspannen.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in