Koninklijke onderscheiding voor bestuursleden van Hippisch Hattem

RTV Hattem maakte het volgende gefilmde verslag van de uitreiking van drie onderscheidingen aan vertrekkende bestuursleden van SGW Hippisch Hattem.
(Tekst gaat door na de video.)

Tijdens het openingsdiner van het Nationale Kampioenschap Eventing in Hattem werden drie vertrekkende bestuursleden vandaag, vrijdag 4 oktober, bij SGW Hippisch Hattem Koninklijk onderscheiden.

Burgemeester Van Asseldonk van Hattem reikte de bij de onderscheiding behorende versierselen -mede namens zijn Zwolse ambtsgenoot- uit aan Henk Dubbeldam en Henny Zwerus-Hulsbergen. Burgemeester Koelewijn van Kampen reikte de versierselen uit aan Henk Dokter uit Zalk.

De drie (oud-)bestuursleden zijn onderscheiden voor onder meer hun grote inzet voor de hippische sport en dan met name de zogenaamde Samen Gestelde Wedstrijden (SGW: beter bekend als de Molecaten Ruiterdagen).

Henk Dubbeldam sr. (Ridder in de Orde van Oranje Nassau)

Foto: Elise Schuurman Fotografie

Henk Dubbeldam sr. (Zwolle) kreeg de liefde voor dieren met de paplepel ingegoten. Zijn vader was één van de oprichters van de Marleruiters. De naam Dubbeldam en paardensport zijn al tientallen jaren synoniem: generatie op generatie; vaders en zoons.
Zijn hele leven is hij al actief in de paardensport, variërend van adviseur, promotor, trekker, netwerker en parcoursbouwer tot paardenkeurmeester. Vanuit zijn vroegere werk als manager van de IJsselhallen Zwolle (tot aan de MKZ-crisis in 2001 een belangrijke plek voor veehandelaren) heeft hij diverse grootschalige dierenevenementen naar de IJsselhallen gehaald die daar tot op de dag van vandaag nog plaatsvinden zoals Jumping Zwolle. Henk Dubbeldam was als grondlegger nauw betrokken bij de in 1999 opgerichte Stichting Hippisch Hattem en de bouw van de overdekte rijhal. Hij wordt gezien als één van de motoren achter de SGW Hattem: vele jaren was hij actief als bestuurslid en voorzitter. Tot op de dag van vandaag stuurt hij het bouwteam van de cross aan. Dubbeldam heeft daarnaast vrijwilligerswerk gedaan voor het verzorgingstehuis ‘De Venus’ in Zwolle en voor de Stinskerk in Zwolle.

Henk Dokter (Ridder in de Orde van Oranje Nassau)

Foto: Elise Schuurman Fotografie

Ook Henk Dokter (Zalk) was van jongs af aan een betrokken vrijwilliger bij De Marleruiters en ponyclub De Driehoeksruiters in Hattem. Hij heeft een lange staat van dienst binnen de paardensport en ver daarbuiten. Hij heeft zich de afgelopen 40 jaren buitengewoon ingezet voor Hippisch Hattem, als bestuurslid, als jurylid, maar vooral als lid van de samengestelde wedstrijdsport (SGW) commissie die jaarlijks de bouw van de nationale cross verzorgt. Sinds 1997 is Henk Dokter officieel parcoursbouwer van deze cross en vanuit die positie heeft hij o.a. veel jonge enthousiastelingen uit heel Oost- en Midden-Nederland begeleid op de weg tot parcoursbouwer. In Oost- en Noord-Nederland fungeert hij als adviseur op het gebied van SGW-wedstrijden. Zo heeft hij met zijn kennis en inzet de organisatie van Eventing Emmeloord steeds terzijde gestaan. Bij het Nationale Federatiecentrum van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) in Ermelo was Dokter verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van alle terreinhindernissen.

Ook op andere terreinen wist Henk Dokter zich vele jaren verdienstelijk te maken. Al ruim 17 jaar is hij vrijwillig actief bij de FH koeien wintershow te Zwolle en toont hij grote inzet voor twee bridgeverenigingen. Daarnaast was hij bestuurslid en voorzitter van de Overijsselse Landbouwmaatschappij (OLM) afdeling Zalk en bestuurslid en taxateur bij de paardenverzekering. Voor de ruilverkaveling in Zalk heeft Dokter zich eveneens volop ingezet.

Henny Zwerus (lid in de Orde van Oranje Nassau)

Foto: Elise Schuurman Fotografie

Tenslotte is ook Henny Zwerus als kind al besmet met het paardenvirus. Ook haar vader behoorde tot de oprichters van de Marleruiters. Van klein kind af aan is zij zeer betrokken bij Hippisch Hattem. Eerst als toeschouwer en deelnemer, later als vrijwilliger en vervolgens als bestuurslid. Henny Zwerus was jarenlang penningmeester bij De Marleruiters in Hattem, vervolgens algemeen bestuurslid van de Stichting Hippisch Hattem en rechterhand van haar man die vele jaren voorzitter was. Waar hij extravert naar buiten toe trad, werkte zij in alle stilte aan de belangen van en voor de vereniging. Zij vulden elkaar volledig aan. De laatste 10 jaar was Henny Zwerus wedstrijdsecretaris bij de SGW en het driedaagse Hippinksterconcours. In haar eentje verzorgde zij de inschrijving van de deelnemers, de planning van de wedstrijden. Zij zorgde voor de benodigde vergunningen en contracten en had de contacten met de grondeigenaren. Henny Zwersu wordt binnen de organisatie gezien als het geheugen en geweten van de organisatie.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in