Bunkers aan de IJssel te bezoeken op Open Monumentendag

Vlakbij de IJsselbrug nabij Hattem staan 3 brugkazematten / rivierkazematten.
Deze kazematten, genaamd: Zwolle Noord, Zwolle Midden en Zwolle Zuid, maakten deel uit van de IJssellinie ten tijde van de Duitse inval in 1940.

In 1936 werd kazemat Zwolle Noord nabij de oude IJsselbrug gebouwd ter verdediging van deze brug. Ter hoogte van de oude (inmiddels gesloopte) spoorbrug werd kazemat Zwolle Zuid gebouwd. Vanuit deze kazemat werd de spoorbrug verdedigd.

Kazemat Zwolle Midden
Tussen deze twee kazematten stond kazemat Zwolle Midden. Deze kazemat is bijzonder qua vorm omdat dit een dubbelkazamat is. Het had een schootveld in twee richtingen in plaats van de standaard een. In deze bunker stonden dan ook twee kanonnen en twee mitrailleurs opgesteld. De kazemat bevond tussen de spoor en de verkeersbrug en kon op deze manier beide bruggen onder vuur nemen.

Twee bunkers te bezoeken
Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september zijn de kazematten Noord (bij de oude IJsselburg) en Midden (bij de Geldersedijk 59) geopend voor het publiek van 11.00 tot 16.00 uur. Bij Rond Uit Hattem is een gratis fietsroute te halen die langs de bunkers loopt.
Bij de kazemat aan de Geldersedijk 59 staat een tent met informatie en een amfibievoertuig.

75 jaar bevrijd
De speciale openstelling van de bunkers is mede mogelijk gemaakt voor Veluwe Remembers in het kader van 75 jaar vrijheid.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in