Unieke bezichtiging Tichelwerk Altena

Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag. Rond Uit Hattem en Stichting Stadskern Hattem organiseren die dag van 11.00 tot 16.00 uur de unieke bezichtiging van de tichelovens aan de IJssel. Via een wandelroute vanuit de Jachthaven, langs de oevers van de IJssel kom je bij de voormalige tichelovens van Altena.

Vrijwilligers van het Toeristisch Informatie Punt wijzen de bezoekers de weg en de stadsgidsen kunnen veel vertellen over de geschiedenis van bakstenen en dakpannen. De klei van de uiterwaarden langs de IJssel was heel geschikt voor het bakken van stenen. Aan deze tichelovens heeft Hattem haar betrokkenheid met het Hanzeverbond te danken.

Middeleeuwen
De naam Altena is afkomstig uit de Middeleeuwen. Het betreft kleine plaatsjes die vaak tegenover vestingstadjes lagen, waar de hertog of graaf zich als eigenaar vaak terugtrok. De naam schijnt ontleend te zijn aan de uitspraak “Kom me niet al te nauw”. De veldovens van Altena dateren van circa 1715, 1802 en de laatste oven is in 1915 gebouwd. In 1931 is met de productie gestopt. Twee van de drie steenovens staan er nog. Eén steenoven is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw afgebroken, waarvan de stenen nog hergebruikt zijn bij de restauratie van het Anne Frankhuis.

Meer monumenten
Naast de tichelovens kun je ook een bezoek brengen aan andere monumenten in Hattem, zoals het Stadhuis, de Dijkpoort, Molen de Fortuin en de Grote of St. Andreakerk waar om 16.00 uur ook een concert is van het Hattems Mannenkoor.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in