Hattemer Dominique Kraan pakt twee podiumplaatsen in Zolder

Dominique Kraan heeft afgelopen weekend bij de Superprix in het Belgische Zolder twee bekers mee naar huis genomen. De 17-jarige coureur uit Hattem eindigde in de eerste race van de Ford Fiesta Sprint Cup op de derde plaats in de categorie tot en met 24 jaar. De tweede race, die gefinisht werd achter de safety car, leverde een tweede plaats op voor de coureur van Johan Kraan Motorsports.

Kraan had zich op zaterdag als vierde gekwalificeerd. Omdat de eerste race met een reversed grid gestart wordt voor de eerste tien, startte de talentvolle coureur vanaf P7. “In de eerste race zat ik in een groter groepje en was er veel actie op de baan. Ik haalde de leider in de stand Loek Hartog in, maar hij mij vervolgens ook weer. Daarna had ik een gevecht met Daan Pijl. We raakten elkaar lichtjes en ik moest even door het gras, maar de derde plaats was een mooi resultaat.”

In de afsluitende tweede race startte de Hattemmer van P4 en dat bleef lange tijd zo. Tot de slotfase, want voor de neus van Kraan raakten Marcel Dekker en Daan Pijl elkaar. Een grote stofwolk dook voor hem op, maar Kraan wist wat hij moest doen. “Ik zag dat ze er allebei afgingen, dus ik kon de chicane vol gas nemen en doorstoten naar de tweede plaats.”

Met een tweede en derde plaats in Zolder doet Kraan goede zaken voor het klassement. Hij staat nu tweede achter Hartog die zowel in Zandvoort als in Zolder beide races won. “De nummer drie deed in Zolder niet mee, dus ik heb mijn tweede plaats vergroot. Het is te hopen dat Loek nog een keer een foutje maakt.”

Kraan reed al eerder op het circuit in Zolder en was op voorhand al op zijn hoede. “Het is best een gevaarlijk circuit. Er zijn weinig uitloopmogelijkheden. Als je een foutje maakt, raak je al snel de muur. Maar toch is het wel een leuk circuit om op te rijden.”

Op zijn 17e heeft Kraan nu bijna drie jaar autosportervaring. Eerder reed hij al de Citybug Cup en de C1 Cup samen met zijn vader Johan. “Het is leuk om met mijn vader te racen, maar het is nog leuker om tegen hem te rijden. Hij is ook snel en wil niet onder doen voor zijn zoon. Dat is een mooie strijd.”

Johan Kraan Motorsports had in Zolder nog twee auto’s aan de start. Jos Sleegers en Roger Grouwels werden in de categorie boven 25 jaar in de eerste race zevende en negende en in de tweede race vijfde en zevende.