‘Hattem is er klaar voor’

Heb jij ook zo genoten van het lekkere weer van de afgelopen dagen? Na maanden verplicht je koffie of biertje in de achtertuin te hebben genuttigd, kun je weer terecht op de Hattemse terrassen. Je bent er van harte welkom voor een hapje of drankje. Uiteraard veilig op anderhalve meter afstand.

Al is wethouder Auke Schipper blij dat de horeca de deuren geopend heeft, hij beseft dat de gelegenheden het zwaar hebben. “Terwijl ze startklaar stonden voor het toeristenseizoen moest van de één op de andere dag alles gesloten worden. Dat is een hard gelag. Sommige ondernemers kozen ervoor een pas op de plaats te maken, anderen speelden er slim op in door bijvoorbeeld afhaalmaaltijden aan te bieden. Zo draaiden ze tenminste nog wat omzet. Helaas is er ook een ondernemer die door gebrek aan inkomsten noodgedwongen moet stoppen. Dat vind ik buitengewoon pijnlijk.”

“Hattem kan toeristen veilig ontvangen, zij zijn van harte welkom!”

Welkom in Hattem
“Gelukkig merken we dat het toerisme langzaam weer op gang komt. We verwachten na 1 juli aardig wat bezoekers. Dan mogen de campings open en verblijven er – doordat het sanitair weer open is – meer toeristen met hun boot of camper bij de jachthaven. Het advies is om deze zomer niet massaal naar Zuid Frankrijk af te reizen, maar in de buurt te blijven. En wat ik dan mooi vind, is dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) de Hanzesteden tipt als vakantiebestemming. Ga dus niet massaal richting wadden en kust, maar bezoek eens een pittoreske Hanzestad. Daar sta ik natuurlijk helemaal achter. En onze ondernemers en winkeliers zijn er klaar voor. Hattem kan toeristen veilig ontvangen, zij zijn van harte welkom!”

Praktische hulp
Een verplichte sluiting van ruim twee maanden, dat is nogal een gemis aan omzet. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders de horeca graag tegemoetkomen. Door bijvoorbeeld dit jaar de precariobelasting te laten vervallen. “Dat scheelt in ieder geval wat”, vertelt Auke Schipper. “Maar we willen ook praktische hulp bieden. Door bijvoorbeeld meer ruimte voor terras toe te staan. Onder voorwaarde dat hulpdiensten er veilig langs kunnen en winkelend publiek ook voldoende ruimte heeft. En we denken eraan om, in overleg met ondernemers, een toiletunit te plaatsen in de omgeving van de Markt. Zodat terrasgasten die naar het toilet moeten, niet naar binnen hoeven. Dat scheelt heen-en-weer-geloop in horecagelegenheden. We denken graag mee en helpen waar we kunnen.”

Het college beslist deze week over een pakket aan maatregelen voor onder andere de horeca, daarna is het aan de raad om daar een klap op te geven. Ondertussen kunt u al genieten van een kop koffie op het terras of een hapje eten buiten de deur. “Doe dat vooral. Het is veilig, gezellig en u helpt er de Hattemse ondernemers mee.”

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in