“Ook op 1,5 meter afstand trainen is zinvol”

Minister-president Mark Rutte liet weten dat de sportende jeugd onder meer weer mag voetballen. In de leeftijd tot 12 jaar ‘onbeperkt’ en in de leeftijd tot en met 18 met 1,5 meter afstand tot elkaar. Maar heeft dat laatste zin in een contactsport bij uitstek? “Jazeker”, zegt Anton Rave Hoofdjeugdopleiding vv Hattem, jeugdtrainer en medeoprichter van de ‘Voetbalschool Hattem’. “Ook op deze manier kan ook veel worden gedaan.”

Is het beperkt met die 1,5 meter? “Ja, maar helemaal niets doen betekent een groot verval in techniek, fysiek en ook geen plezier samen. Het is goed dat de jeugd op deze manier weer in beweging komt en in contact met elkaar. Uitgangspunt moeten de dingen zijn die wel gedaan kunnen worden, ook met deze beperking. Daarom adviseer ik dat te doen.”

“Best veel mogelijk”
Volgens de KNVB gaat het in de categorie tot 12 jaar om 300.000 jongens en meisjes, in de groep tot en met 18 jaar om 270.000. De bond sprak van een lichtpuntje, nu er weer getraind mag worden. Rave: “Zo zie ik dat ook. Ook in de groep tot en met 18. Denk aan technische vaardigheden als passen, aannemen, dribbelen en schieten, maar ook kijkgedrag is goed te trainen. Bepaalde circuitjes of parcoursen, met de juiste afstand, onderhouden de techniek en maken spelers fitter en belastbaarder. Oefenen met links, rechts. Werken aan je coördinatie, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Allemaal veel beter dan niets doen. Maar ik weet dat voetbal natuurlijk ook gaat om de duels en die zijn er nu even niet. We zijn ideeën nu aan het uitwerken, maar er is best veel mogelijk. De creativiteit zal nu hoogtij vieren.”

Stok achter de deur
Vier weken lang hield vv Hattem veel jeugdvoetballers in de huiskamer en tuin bezig met Challenges, te volgen via social media. “Op een gegeven moment ben je het oefenen alleen echter wel moe, is de lol eraf. Met elkaar sporten stimuleert, het is de stok achter de deur om weer in beweging te komen.

Blessures
Er zijn meer redenen om te trainen. Rave: “Stel dat de competitie in september hervat zou worden en de spelers pas dan weer het veld opgaan, dan is het risico op blessures groot. Bovendien bewegen we toch al minder in deze Corona tijd. Daarom is het heel goed dat de spelers weer samen kunnen trainen.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in