Te weinig AED’s in Hattem?

De Hartstichting maakte vandaag bekend dat het aantal AED’s en burgerhulpverleners in Nederland blijft groeien. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die worden opgeroepen om bij een hartstilstand snel hulp te bieden, door te reanimeren of een AED naar het slachtoffer te brengen.

Te weinig AED’s in Hattem?
Op de website van de Hartstichting kan met behulp van de postcodecheck gekeken worden of het dekkingsgebied in Hattem voldoende is.
Het kaartje laat de 6-minutenzone dekking zien. Die wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid burgerhulpverleners en AED’s. Het meest ideaal is als AED’s 24/7 beschikbaar zijn (dus de facto buiten hangen). In Hattem is er nog een aantal AED’s nodig die 24/7 beschikbaar zijn om ook de dekking van 24 uur per dag beschikbare AED’s rond te krijgen. De postcodechecker geeft de aantallen 24/7 beschikbare AED’s aan. Vandaar dat er volgens de postcodechecker nog wat ontbreekt.
De Hartstichting antwoordt op onze vraag hoe dat kan, dat er genoeg AED’s in Hattem zijn, maar het zou goed zijn als er nog een paar buiten worden opgehangen, zodat ze altijd beschikbaar zijn.

Rode Kruis app
Het Rode Kruis heeft een gratis app voor zowel iOS als Android. Met behulp van deze app kan je altijd een AED-locatie vinden. Daarnaast is de app een handig hulpmiddel waarin eenvoudig informatie te vinden is over hoe te handelen bij ongelukken.

In Hattem hangen volgens de Rode Kruis app 4 AED’s en wel op de volgende bereikbare plaatsen:
Kantoor Hattemleeuw, Hoopjesweg 48-50
Gymzaal aan de Spoorstraat, Spoorstraat 24
Gymzaal aan de Eijerdijk, Eijerdijk 25
Dierenkliniek Hattem, Crunershof 2

AED Stadhuis
Tegen de voorgevel van het Stadhuis Hattem hangt ook een AED. Waarom deze niet in de app voorkomt is onbekend. De voorlichter van de gemeente doet hier navraag naar, zodat deze AED ook aangemeld kan worden.

6 minuten
Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en een AED wordt aangesloten. Daarom is het belangrijk dat er genoeg burgerhulpverleners en AED’s zijn aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem van Nederland, HartslagNu. Dit oproepsysteem wordt bij een 112-melding van een hartstilstand geactiveerd en stuurt burgerhulpverleners naar het slachtoffer. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten eerder aanwezig bij het slachtoffer dan de hulpdiensten, en kunnen eerste hulp bieden totdat de professionals arriveren.

1 REACTIE

  1. De app van hartveilig wonen is wel op tot date. Dit is tevens de app, waarmee je opgeroepen kan worden als burger hulpverlener.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in