Coronatesten zonder klachten

Sinds 1 december test GGD Noord- en Oost-Gelderland ook mensen zonder klachten. Het gaat om mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Bij een negatieve testuitslag kun je eerder uit quarantaine.

Testen op 5e dag
Ben je een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op het coronavirus? Heb je geen symptomen? Dan kun je vanaf de 5e dag na het laatste risicovolle contact een coronatest doen. Bij een negatief testresultaat mag je weer naar buiten en hoef je de quarantaine niet af te maken.

Geschikte test
Mensen zonder klachten moeten getest worden met een daarvoor geschikte test. Iemand zonder klachten kan toch anderen besmetten en daarom is het belangrijk te voorkomen dat iemand ten onrechte een negatieve testuitslag krijgt. De PCR- en LAMP PCR-test zijn voldoende gevoelig. Momenteel wordt nog onderzocht of ook de antigeen sneltesten ingezet kunnen worden. Doe je geen PCR- of LAMP PCR-test bij de GGD? Dan maak je de voorgeschreven quarantaine gewoon af.

Afstand houden tot risicogroepen
Het is wel belangrijk dat je alert blijft op coronagerelateerde klachten en gedurende 10 dagen afstand houdt tot risicogroepen. Negatief geteste zorgmedewerkers overleggen met hun werkgever of zij mogen werken.

Via CoronaMelder of bron- en contactonderzoek
Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen vastgesteld wat de 5e dag na het laatste risicovolle contact is. Als nauw contact ontvang je een telefoonnummer waarop je de asymptomatische test (testen zonder klachten) kunt aanvragen.

Krijg je een melding van de CoronaMelder app? In het bericht staat wat dag 5 is en welk telefoonnummer je kunt bellen om de testafspraak te maken. Ben je, naast de melding, ook onderdeel van een bron- en contactonderzoek, dan gaat het advies van de GGD altijd boven dat van de CoronaMelder app.

Klachten
Klachten die kunnen wijzen op het coronavirus zijn neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, kortademigheid of koorts. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus).

Ben je in quarantaine en heb je een of meer van deze klachten? Maak dan direct een afspraak voor een coronatest via 0800-1202.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in