Kunnen ambtenaren de overheid beter maken?

Waarom komt de overheid haar afspraken zo vaak niet na? Wat is de rol van ambtenaren? Moeten ambtenaren doen wat politici hen opdragen? Met die vragen is Erik Pool elke dag in de weer als programmadirecteur Dialoog & Ethiek voor de hele rijksoverheid. Daarover spreekt hij op 21 november om 20.00 uur in Hattem, in de Marke, Daendelsweg2-2a. 

Ongekend onrecht
Sinds dit voorjaar woont Pool weer in Hattem, de stad van zijn jeugd. Aan de vooravond van de verkiezingen vertelt hij over de problemen en oplossingen die hij ziet in de binnenkamers van Den Haag. “Burgers werd ‘ongekend onrecht’ aangedaan, gasopbrengsten gingen boven de veiligheid van mensen, de sociale en economische kansen zijn ongelijk verdeeld,” aldus Pool. Hij kreeg twee jaar geleden de ruimte en de middelen om met zijn programma één van de antwoorden te zijn op het toeslagenschandaal en het moreel tekort bij de overheid. Zijn Haagse werk is actueler dan ooit. De Tweede Kamerverkiezingen gaan óók over het functioneren van de overheid.

Schatkist aan instrumenten
Pool stelde zijn visie op de rol van ambtenaren te boek in ‘Macht en moed; Ambtelijk vakmanschap en de kunst van het tegenspreken’, dat in korte tijd veel lezers kreeg binnen en buiten de overheid. Onlangs publiceerde hij het ‘Macht en moed Praktijkboek’ waarin tientallen dialoogvormen en tegenspraak-technieken staan die Pool met zijn team heeft ontwikkeld en toepast. Er werkten 22 co-auteurs aan mee, onder wie Job Cohen, Chris van de Dam, Freek de Jonge, Paul van Tongeren, Nynke Laverman, Sandra Palmen en Gijs Scholten van Aschat. Het is een schatkist met instrumenten uit de praktische filosofie, die veel concreter en begrijpelijker is dan veel mensen vaak denken. En die de ambtenaren nu leren gebruiken.

Alkibiades
Beide boeken zijn dit jaar door de Internationale School voor Wijsbegeerte tegen kostprijs (15 euro) op de markt gebracht. Bij de presentatie ervan in oktober was Ilja Leonard Pfeijffer één van de sprekers. Hij schetste vanwege zijn historische roman ‘Alkibiades’ de parallel tussen de oude Griekse democratie in Athene, het verval dat destijds intrad en de gevaren die onze democratie vandaag bedreigen. Ambtenaren moeten zorgen voor de stabiliteit, was de strekking van zijn verhaal. Op 21 november gaat Erik Pool graag hierover het gesprek aan.

De entree is gratis en u kunt vrij inlopen. Het is wel fijn als u vooraf laat weten of u komt via welkom@lascuola.nl maar spontaan binnenstappen kan ook.
Meer informatie: www.lascuola.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in