In MFC De Marke vond afgelopen vrijdag een mini-symposium over de zorg plaats. Deze activiteit was georganiseerd rond de boekpresentatie ‘Signatuur in de zorg’.
Omgaan met zorg door leidinggevenden
In dit boek is een reeks interviews gebundeld die schrijver Hessielle Kerkhoff had met bestuurders en leidinggevenden in de zorg. Kerkhoff was directeur in de zorg en liep tegen de heersende moraal aan waarbij inkoopeisen en politiek ver af leken te staan van de werkelijke vraag van cliënten. Later ervaarde zij dit aan den lijve toen haar ouders zorg nodig hadden. Ingegeven door die ervaringen bezocht zij leiders in de zorg om aan hen te vragen hoe zij omgaan met de weerbarstigheid van alle dag.
De oprechte, ontroerende antwoorden verwerkte zij in haar boek. Een publicatie die de complexiteit niet ontkent, maar zoekt naar eenvoudige taal, om aanstaande leiders te inspireren zich naast de bedrijfsvoering intensief bezig te houden met de bewustwording. Zodat zij de cliënt zien, de medewerkers kunnen steunen en hun organisatie niet als ultiem doel te zien.
Zorg is mensenwerk
Tijdens het mini-symposium kwamen vijf sprekers aan het woord die de verschillende perspectieven op zorg belichtten, onder wie Ronnie van Diemen, Inspecteur- generaal Gezondheidszorg en Jeugd. Mevrouw Van Diemen liet het dilemma van een overmaat aan regels en procedures in de zorg niet onbesproken, maar ging met name erop in dat zorg mensenwerk is.
Verder was er een videopresentatie van Rick Brink, Nederlands eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’.
Dagvoorzitter Willem Gunneman sloot de bijeenkomst af met een passend lied.