Zeven tips voor het creëren van je thuisbioscoop 

Het kost niet veel moeite om van een typische kamer een thuisbioscoop te maken. Eigenlijk hoef je alleen maar een televisie toe te voegen aan de ruimte. Maar als je bedenkt hoeveel films en tv-programma’s de meesten van ons eigenlijk thuis kijken, waarom zou je dan niet wat moeite doen en een huiselijke kamer creëren die je echt de bioscoopervaring geeft? Verlichting heb je hierbij natuurlijk niet echt nodig, maar de onderstaande tips zul je zeker wel moeten gebruiken bij het creëren van je thuisbioscoop.

Soundbar
De meeste moderne HDTV’s kunnen behoorlijk geluid produceren, maar niets levert die bioscoopervaring zo goed op als speciale luidsprekers. Overweeg voor kleine kamers een soundbar te kopen, die meerdere luidsprekers in een enkel onopvallend, horizontaal pakket verpakt. Sommige van de slankere modellen passen precies onder het scherm, terwijl andere fungeren als een soort versterkte basis, met de tv direct bovenop.

Luidsprekers
Een van de kenmerken van home cinema-audio van het niveau van een echte bioscoop is scheiding: luidsprekers zo instellen dat geluidseffecten, dialogen en andere audio uit verschillende richtingen lijken te komen, zoals links, rechts en in het midden. Hoewel je dit zou kunnen doen met een paar enorme luidsprekers die je naast een vloerlamp op de vloer plaatst, is de subtielere benadering om kleinere luidsprekers op boekenplanken te plaatsen, links en rechts van de tv. Deze onopvallende opstelling helpt ook om opdringerige kabels te verbergen.

Hoeken
Sommige HDTV’s kunnen vanuit relatief extreme hoeken worden bekeken bijvoorbeeld van links, rechts of zelfs van boven en onder, terwijl andere een meer dode punt vereisen. Voordat je gaten boort of nieuwe meubels koopt, plaats je de tv ongeveer op de plaats waar hij moet komen, zet je hem aan en zorg je ervoor dat geen van de zitmogelijkheden in de kamer volledig wordt gewijzigd.

Surround sound
De beste, maar meest complexe, audio-opstelling is volledig surround-geluid, dat gewoonlijk zes audiokanalen of luidsprekers omvat: één voor het midden, rechts en links, twee voor de achterkant en één subwoofer. De grootste uitdaging is echter over het algemeen de plaatsing van het achterste kanaal. Dit kun je het beste in de muur monteren.

3D
Als je van plan bent veel 3D content te kijken, zorg dan voor een stoel met een stijve rugleuning. Waarom? Omdat het kantelen van je hoofd naar de ene of de andere kant het 3D effect kan vervormen, wat betekent dat het soort uitgestrekte positie dat typisch is voor kijken op de bank niet goed is. Zorg er dus voor dat je stoel of bank naar voren is gericht, op een manier die slungelen en onderuit hangen ontmoedigt.

Schittering
Houd bij het controleren op slechte hoeken rekening met hoeveel licht er op verschillende tijdstippen van de dag vanuit de ramen op het scherm valt. Hetzelfde geldt voor onnatuurlijk licht, waarbij je onder meer kunt denken aan het licht van de lampen aan het plafond. Zelfs het helderste beeld kan niet op tegen intense schittering, dus probeer de tv zo veel mogelijk in de schaduw te plaatsen. Ook kan het helpen om de lampen uit te schakelen als je een film of serie kijkt in je thuisbioscoop. Breng bovendien raambekleding aan om het zonlicht buiten de deur te houden.

Curve
Die problemen omtrent slechte hoeken en schittering van het scherm kunnen grotendeels worden verholpen door te kiezen voor een gebogen HDTV. De subtiele buiging in deze schermen vergroot de totale kijkhoek naar beide kanten van de tv, terwijl ook de totale verblinding wordt beperkt. Het prioriteren van deze functie kan een deel van de ophef uit de algemene thuisbioscoopopstelling wegnemen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in