Dodenherdenking in Hattem (live te zien op RTV Hattem)

Op donderdag 4 mei 2023 zijn we in Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Dan herdenken wij burgers en militairen die, waar ook ter wereld, zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ook in Hattem worden herdenkingen georganiseerd, waarbij de herdenking op de Markt vanaf 19.15 uur live gevolgd kan worden via het TV kanaal (of de live stream) van RTV Hattem.

De organisatie van de herdenkingen is in handen van het 4 en 5 mei comité Hattem en de gemeente. Dit jaar verlenen scouting De Trijsberg, muziekvereniging Ons Genoegen en basisschool Het Palet hun medewerking.

Herdenking bij vier monumenten
Bij de monumenten aan de Geldersedijk, het Katerveer, de Zuiderzeestraatweg en op de begraafplaats aan de Kerkhofdijk worden door het 4 en 5 mei comité Hattem en het college van burgemeester en wethouders kransen gelegd. Zij worden bijgestaan door de scouting en een muzikant. De ceremonie bij deze monumenten begint om 18.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Herdenking in de Andreaskerk
Om 19.15 uur begint in de Andreaskerk op de Markt de herdenking. De kerk is vanaf 18.45 uur geopend. Naast een toespraak van burgemeester Marleen Sanderse lezen twee leerlingen van Het Palet een gedicht voor. Hermien Rave vertelt ons een herinnering uit de Tweede Wereldoorlog. Veteraan Michael Kuil spreekt over zijn missies voor vrede en vrijheid. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door organist Jaap Neuteboom en Nataliia Slobodianiuk op bandura. Zij wordt begeleid op piano door Bert Wienen.

Herdenking op de Markt
Anders dan vorige jaren is de kranslegging dit jaar bij de vlag op de Markt en na het Wilhelmus. Rond 19.50 uur gaat het programma hier verder:

• Koralen en klokluiden
• Taptoe en twee minuten stilte
• Samenzang: eerste en zesde couplet van het Wilhelmus
• Kransleggingen
• Gedicht door leerlingen van Het Palet
• Slotwoord door burgemeester Marleen Sanderse
• Gelegenheid om bloemen te leggen bij het gedenkteken aan de zijkant van de kerk

Requiem in de Andreaskerk
De Andreascantorij brengt dit jaar de Messe de Requiem van André Campra ten gehore. De kerk gaat open om 20.20 uur. De uitvoering begint om 20.30 uur.

Thuis meeluisteren of kijken
Vanaf 19.15 uur kan de herdenking in de kerk en op de Markt live gevolgd worden via RTV Hattem. Kerk-tv is ook ingeschakeld voor de herdenking in de kerk.

2 REACTIES

  1. is het gedeelte van de dodenherdenking in de Andreas kerk ook mogelijk terug te kijken ?

    om mogelijk dat we dit gedeelte zelf krijgen, aangezien een familie lid over het bombardement heeft verteld, en helaas niet iedereen in de gelegenheid is geweest dit te kunnen kijken.

    zien uit naar een reactie

    mvg Fam Rave

  2. We zijn er achteraan gegaan, maar helaas is er binnen RTV Hattem geen opname van. Het is door de kerk opgenomen heb ik doorgekregen, misschien dat die het ook bewaard hebben.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in