Marlies van Hoogenhuizen wint prijsvraag Hanze Kunstwerk

Het beste idee voor een Hattems kunstwerk voor de Internationale Hanzedagen in Rostock is bedacht door Marlies van Hoogenhuizen. Met haar jute zakken met oude handelsroutes wist zij de jury te overtuigen. Zij wint hiermee € 1.000,- waarmee zij de uitwerking van het idee en het vervoer naar Rostock moet bekostigen.

Dit bedrag is beschikbaar gesteld door Hanzestad Rostock. De jury, bestaande uit burgemeester Jan Willem Wiggers, Daphne Kampman, Edith Koridon en Bertus van ’t Holt, koos voor haar idee omdat hierin de positie van Hattem in de Hanze mooi naar voren komt. Daarnaast is het duurzaam en authentiek, met een knipoog naar de moderne tijd door gebruik van een 3D printer.

‘Als trotse Hattemer vind ik het een eer om onze prachtige Hanzestad te mogen vertegenwoordigen in Rostock met dit kunstwerk.’, is de enthousiaste reactie van Marlies.

Het ontwerp
Het ontwerp van Marlies is gebaseerd op een kaart met een overzicht van een groot aantal Hanzesteden en handelsroutes. Er worden 37 gebruikte jute handelszakken aan elkaar gemaakt tot een kaart met een formaat van 360 x 300 cm ontstaat. De belangrijkste Hanzesteden worden op deze kaart vermeld door Hanzemunten en Hanzestad Hattem wordt aangeduid met een Dijkpoortje. De munten en het Dijkpoortje worden gemaakt met een 3D printer. De handelsroutes worden van touw gemaakt. Het kunstwerk komt op de grond te liggen. Omdat de zakken gevuld worden met gerecycled materiaal, kan een hoogte van zo’n 50 cm gehaald worden.

Promotie
In juni zijn de Internationale Hanzedagen in Rostock. Hattem is hier samen met andere Hanzesteden aanwezig om onze mooie stad te promoten. Rostock heeft alle deelnemende steden gevraagd een kunstwerk in te sturen dat de verbinding tussen hun stad en de Hanze uitbeeldt. De inzendingen van alle steden vormen in juni samen een tentoonstelling, met als doel de diversiteit van de Hanze te laten zien. De kunstwerken blijven eigendom van de stad Rostock.

Foto: Elly v/d Wetering