Blessureleed bij coronasporters 

Veel mensen die niet eerder aan sport deden, zijn nu aan het mountainbiken, stappen op de racefiets of rennen een rondje. Zij die wel sportten, maar momenteel hun sport niet kunnen uitoefenen sluiten zich hierbij aan. Gevolg: veel buitensporters en ook veel blessureleed. De fysiotherapeut heeft het er maar druk mee.

Hardlopen, fietsen en het doen van workouts is voor veel sporters al maanden de vervanging voor hun vertrouwde sport die momenteel op ‘stil’ staat. Anderen hebben voor het eerst de sportschoenen aangetrokken. Een goeie ontwikkeling zou je denken.

Dat is natuurlijk ook zo want sporten verhoogt niet alleen de conditie, maar ook onze weerstand en weerbaarheid. We blijven er fit en gezond bij. Toch moeten we hier kanttekeningen bij plaatsen omdat veel sporters ineens iets heel anders doen en nieuwbakken lopers en fietsers veel te hard van stapel lopen. Met de conditie komt het dan wel goed, maar sommige spieren schrikken ineens wakker. Dat maakt de kans op blessures groot.

Fysiotherapie Leeuwarden biedt informatie aan beginnende sporters
Fysiotherapie Leeuwarden merkt dat veel sporters blessures oplopen door veel te hard van stapel te lopen. Voor iedere sport geldt dat je de intensiteit stap voor stap moet opbouwen. Een hardloper die uiteindelijk vijf kilometer achtereen wil kunnen rennen, kan het beste beginnen met een paar minuten hardlopen en een paar minuten wandelen en dat afwisselen en langzaam opvoeren. Online zijn er schema’s voor beginners te vinden. Daarnaast kun je voor informatie over sporten en schema’s ook bij de fysiotherapeut terecht.

Fysiotherapie Franeker pleit voor balans tussen in- en ontspanning
Veel voorkomende blessures zijn blessures aan knieën, heupen en hielen. Hamstrings willen nog wel eens opspelen bij voetballers die gaan hardlopen. De fysiotherapeut concentreert zich bij dit soort blessures op de spieren en pezen, de manueeltherapeut op de gewrichten. Fysiotherapie Franeker stimuleert de mensen om te blijven sporten maar ten eerste te zorgen voor goed materiaal. Zorg voor de juiste sportschoenen met een goede demping, bouw je trainingsintensiteit rustig op en zoek de balans tussen inspanning en ontspanning. Dan is de kans op blessures het kleinst en bovendien houd je het sporten dan langer vol. Dan blijft het ook gewoon heel erg leuk en kun je er flink veel voldoening én een goede conditie aan overhouden.

Snel weer op de been dankzij dry needling Drachten
Is er dan toch sprake van een blessure dan past de fysiotherapeut tegenwoordig al snel dry needling toe. Voor sommige mensen is dit nieuw. Het is een methode waarbij met kleine acupunctuurnaaldjes in het verharde deel van een spier wordt geprikt. Dit heet het triggerpoint. Het is het deel van de spier die stijf en pijnlijk aanvoelt. Bij het prikken spant de spier zich heel even aan, dat voelt als een soort kramp, maar dat verdwijnt snel als de spier zich vervolgens ontspant. En dat is precies de bedoeling. Het is een methode die veel sporters helpt om snel weer op de been te zijn en hun sport weer op te pakken, zo is de ervaring met dry needling Drachten.

Voeding voor sporters
Behalve het sporten rustig opbouwen en een goede balans creëren tussen inspanning en ontspanning is ook voeding voor sporters belangrijk. Na een intensieve training kan voeding bijdragen aan een goed herstel. Slecht eten zorgt ervoor dat je lijf hard bezig is dat te verwerken en daardoor minder energie kan steken in het herstel van pezen, spieren en gewrichten. Een gevarieerd en gezond eetpatroon is belangrijk voor wie regelmatig sport. Een lichte koolhydraatrijke maaltijd ruim voordat je gaat trainen en een eiwitrijke maaltijd daarna zorgen voor de juiste hoeveelheid energie en zorgen voor goed herstel en groei van spieren. Je hoeft daarvoor niet allerlei supplementen te slikken. Gewoon vitamines en mineralen uit gezonde voeding halen zoals groenten en fruit, werken prima voor de amateursporter.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in