‘Ons Dorp’ krijgt vervolg

Het tv-programma ‘Ons Dorp’ van onze mediapartner Omroep Gelderland wordt zo gewaardeerd door de kijker dat de serie wordt verlengd van april tot en met begin juli.

‘Ons Dorp’ neemt de kijker mee terug naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met Paillard Bolex-camera’s stad en land afreisden om dorpsfilms op te nemen.

Adolfs kreeg bij het maken van de eerste film het advies: ‘Breng zoveel mogelijk mensen in beeld, dan komen ze allemaal naar zichzelf kijken!’. Dat bleek een gouden tip; bij vertoningen liepen de zalen steevast vol. Dat de ‘dorpsfilm’ ook nu nog veel kijkers trekt bewijst onder meer de film van de stad Hattem uit 1966. ‘Hattem’ werd via Uitzending Gemist van Omroep Gelderland al méér dan 12.000 keer teruggekeken en De Stichting De Olde Dreideuze organiseert regelmatig vertoningen waarbij 200 bezoekers geen uitzondering zijn.

De films zijn toonbeeld van een periode die deels onbezorgdheid en onbevangenheid uitstraalt terwijl er ook aangepakt moest worden. Een tijdperk waarin de dorpen en kleine steden besloten en gelukkige gemeenschappen lijken waar iedereen elkaar kent en groet.

250 Gelderse dorpsfilms
Het filmproject werd opgestart als inkomstenbron voor muziekverenigingen in Nederlandse dorpen en kleine steden. In de beginjaren reed het busje met cameramannen als Hembrecht en Kuypers met volgend opschrift door Gelderland en andere provincies: ‘Landelijke Filmactie – Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen en Euphonia Algemeen Nederlands Zangersblad’. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen geluidsopnames van muziekgezelschappen en/of koren te maken. Adolfs kwam met het plan om ook te gaan filmen. De films zijn voor een deel bewaard gebleven, maar de geluidsopnames op grammofoonplaten zijn zo goed als allemaal verloren gegaan. In Gelderland zijn ongeveer 250 dorpsfilms gemaakt.

15 nieuwe dorpsfilms op Omroep Gelderland
Omroep Gelderland biedt in samenwerking met Gelders Archief, Regionaal Archief Rivierenland, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, de kleinere archieven en historische genootschappen tot begin juli 15 nieuwe dorpsfilms. De eerst zes daarvan zijn bekend en het kijken weer meer dan waard.

‘Ons Dorp’ is iedere dinsdag te zien vanaf 17.20 uur op tv en eerder al via social media van Omroep Gelderland.

Bron: mediapartner Omroep Gelderland