Hattem gaat voor Dementievriendelijk

Ruim 35 Hattemse partijen zetten hun handtekening onder een verklaring waarin samen een stap gezet wordt naar een Dementievriendelijk Hattem. Dit doen zij op vrijdag 7 februari tijdens een feestelijke bijeenkomst in mfc de Marke.

In Hattem lijden bijna 240 mensen aan dementie. Dit aantal kan verdubbelen in 2050. “Om te zorgen dat deze groeiende groep mensen op een prettige manier kan blijven meedoen en blijft genieten, gaan we Hattem meer ‘dementievriendelijk’ maken. Hierin vergeten we ook de mantelzorgers niet. ‘Daarom spreken wij de intentie uit om samen, inwoners bewust te maken van de impact van deze ziekte. Want het begint bij bewustwording,” zegt wethouder Martijn Hospers.

Aandacht
Aandacht voor je omgeving is belangrijk in Hattem. Veel mensen willen graag tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis wonen. Een op de vijf mensen krijgt dementie en dit wordt in de toekomst volksziekte nummer één. Mensen met (beginnende) dementie kunnen zichzelf meestal prima redden, maar soms kunnen zij wel wat hulp gebruiken van hun omgeving. Daarom vragen wij ook aandacht voor de levenskwaliteit van de mantelzorgers.

Onwetendheid
Met het ondertekenen spannen de ondertekenaars zich samen in om inwoners van de gemeente Hattem bewust te maken van de impact van dementie. Dit beperkt zich niet alleen tot de patiënt zelf maar richt zich ook op de directe omgeving en de samenleving. Op 14 januari is er een voorlichtingsavond geweest voor alle Hattemers. Wethouder Hospers: “Er is nog veel onwetendheid over dementie. Mensen weten vaak niet goed hoe ze moeten reageren. Een klein gebaar is soms al genoeg om een misverstand te voorkomen en iemand te kunnen helpen.”

Eerste stap
Hattem sluit aan op het landelijk initiatief van PGGM, Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS. De gemeente ‘Hattem gaat actief trainingen aanbieden aan medewerkers binnen de eigen organisatie en aan de inwoners van Hattem. De ondertekenaar zijn zorgpartners, ondernemers, de politie, vrijwilligersorganisaties en vele andere partijen. Zij zorgen er zelf voor dat hun medewerkers en vrijwilligers worden getraind. De coördinator van het Geheugensteunpunt kan hen, waar nodig, adviseren. Martijn Hospers: “Deze ondertekening is een eerste stap om sámen Hattem dementievriendelijk te maken. De komende tijd zullen we hier op nog meer manieren aandacht aan besteden.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in