Dit aantal zal naar verwachting blijven groeien in de nabije toekomst. Terwijl sommige Nederlanders fulltime freelancers zijn, werken anderen aan optredens en nevenactiviteiten om hun inkomen aan te vullen. Hoe dan ook, de meeste van deze individuen zijn briljant in wat ze doen. Helaas hebben veel van hen niet vaak een goed begrip van de essentie van persoonlijke financiën. Als je je hierin kunt identificeren, hebben we vier financiële tips samengesteld waar freelancers van kunnen profiteren bij het beheren van persoonlijke financiën.

Diversifieer je inkomstenstromen 

De stabiliteit die het werken voor één klant met zich meebrengt, kan gunstig zijn voor jou als freelancer. Het kan echter zijn dat je meer afhankelijk bent van die klant dan je wilt. Ze kunnen in hun eentje je cashflow en financiën schaden als ze het betalen van je facturen uitstellen. Erger nog, je zult helemaal opnieuw moeten zoeken naar klanten (en een bron van inkomsten) als je werkrelatie mislukt. Om dergelijke scenario’s te voorkomen, houd je een diverse pool van klanten aan. Hoe meer inkomstenbronnen je hebt, hoe gemakkelijker het is om buitengewone fluctuaties in de cashflow te voorkomen.

Werk met een budget

Budgettering is een van de weinige financiële tips die freelancers direct kunnen invoeren. Helaas is het maken en vasthouden aan een budget makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als freelancer, als je je inkomsten en uitgaven goed begrijpt, zul je het eenvoudiger vinden om te budgetteren. Het gaat er in wezen om ervoor te zorgen dat je uitgaven netjes binnen je inkomen passen. De uitdaging met freelancen is dat je vaak te maken krijgt met een onvoorspelbare cashflow. Je krijgt niet elke maand hetzelfde salaris als bij een baan op je ZZP rekeningen gestort. Om die reden moet je uitzoeken hoe je uitgaven kunt prioriteren en financiën efficiënt kunt toewijzen. 

Scheid zakelijke en persoonlijke financiën

Er zijn veel redenen waarom elke freelancer zakelijke en persoonlijke financiën moet scheiden. Vergelijk alle rekeningen hiervoor en sluit dus meerdere af! Ten eerste kan het helpen je persoonlijke bezittingen te beschermen tegen aansprakelijkheid in het geval er juridische stappen worden ondernomen tegen je freelance-bedrijf. Ten tweede, door je freelance-accounts gescheiden te houden van persoonlijke financiën, kun je gemakkelijk de zakelijke cashflow volgen. Als je de twee combineert, word je gedwongen zakelijke en persoonlijke transacties te doorzoeken om erachter te komen welke inkomsten en uitgaven betrekking hebben op je bedrijf net als welke op je persoonlijk betrekking hebben. 

Betaal jezelf een salaris

Slechts de helft van de ondernemers betaalt zichzelf regelmatig. Dit is op een bepaald niveau begrijpelijk, omdat je wilt dat het grootste deel van je freelance-inkomen direct weer in het bedrijf gaat. Jezelf een salaris betalen is echter een extra stimulans, die kan werken om je productiviteit te verbeteren. En als je geen geld toewijst voor je eigen salaris, betekent dit in feite dat je een van de grootste kosten negeert: de vergoeding van de eigenaar. Het gevolg is dat je boeken niet de ware gezondheid van het bedrijf weerspiegelen, omdat de kosten niet correct worden verantwoord. 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in