Daniel Douglas in Voerman

Het Voerman Stadsmuseum Hattem presenteert vanaf zaterdag 11 november de nieuwe expositie ‘Pareidolia’ met het opmerkelijke werk van de kunstenaar Daniel Douglas.

Ineens zie je vormen die je eerst niet zag
De titel ‘Pareidolia’ verwijst naar het fenomeen dat je soms vormen kunt zien in bijvoorbeeld wolken, bomen of rotsen. Als je dan goed kijkt ontdekt je hierin gezichten of figuren die je niet van tevoren had verwacht. Daniel Douglas raakte zo gefascineerd door het verschijnsel ‘Pareidolia’, dat hij een serie schilderijen heeft gemaakt die hierdoor geïnspireerd is. Op het eerste gezicht lijken deze schilderijen traditionele landschappen en stillevens, maar als je iets langer blijft kijken begin je meerdere lagen van vrolijke vormpjes te zien. Hoe langer je naar deze schilderijen kijkt, hoe meer vormen je zult ontdekken.

Ander pad
Daniel Douglas experimenteert intussen drie jaar met ‘Pareidolia’. Sinds ongeveer een jaar werkt Douglas vanuit Zweden, waar hij is gaan wonen. De Zweedse natuur heeft daarbij een inspirerende invloed op zijn werk.
Met ‘Pareidolia’ keert Douglas overigens terug in het Voerman Stadsmuseum Hattem. De kunstenaar exposeerde in 2020 in Hattem met ‘Nieuw Licht’. In deze tentoonstelling onderzocht hij het effect van het licht van mobiele telefoons. In de schilderijen werden de gezichten van afgebeelde mensen door hun mobieltje beschenen, wat voor een bijzondere sfeer zorgde. Deze expositie oogstte veel waardering. Met ‘Pareidolia’ verkent de kunstenaar weer een geheel ander pad.

Meet en greet
Daniel Douglas (Dedemsvaart, 1984) groeide op het Nederlandse platteland op. Hij werd al op jonge leeftijd geïnspireerd door een schilderij van Jan Voerman junior. Dit was een schilderij van een roos die in zijn ouderlijk huis hing in de gang naast zijn slaapkamer. Dit heeft hem gestimuleerd om hem realistische technieken eigen te maken.
Tijdens de expositie is Daniel Douglas in de novembermaand zelf regelmatig in het museum aanwezig. Hij is aan het werk, maar bezoekers kunnen een ‘meet en greet’ hebben, de kunstenaar vragen stellen of met hem op de foto gaan. De data dat Douglas in eigen persoon in het museum aan de slag is, zijn te vinden op www.voermanstadsmuseumhattem.nl

Daniel Douglas mocht zich eerder dit jaar al in een flinke publieke belangstelling verheugen, door zijn aanwezigheid in het tv-programma ‘B & B vol liefde’. Douglas was daar vriend van de deelnemer Bram. Meer informatie over Daniel Douglas is te vinden op zijn website www.danieldouglas.nl of bekijk zijn YouTube kanaal DanielDouglastv.

De expositie ‘Pareidolia’ is van 11 november tot en met 31 maart 2024 in het Voerman Stadsmuseum Hattem te bekijken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in