BigBand Allotria bij Jazzclub Hattem

De Stichting Jazz in Hattem heeft tot doel het bevorderen van de jazz en het organiseren van concerten voor jazz liefhebbers. Het eerste concert van het nieuwe seizoen op 13 oktober is van de BigBand Allotria.

Al in de dertiger jaren bestond er in Zwolle een orkest onder de naam Allotria. In de stijl van die jaren speelden blazers, strijkers en slagwerk Europese dansmuziek op feesten en partijen: walsen, polka’s en muziek uit operettes en films.

Heroprichting
De 2e Wereldoorlog betekent voorlopig het einde van Allotria. De Amerikaanse bevrijders nemen nieuwe muziek mee naar het Europese continent: oude swing en dixieland maar ook big bands en bebop. Die nieuwe muziek leeft geweldig in Zwolle. Jonge en oudere muzikanten schnabbelen bij het leven. Rond een aantal muzikanten vormt zich een steeds hechter netwerk dat uiteindelijk leidt tot de heroprichting van Allotria in 1959. Geen dansorkest meer, maar een big band naar het voorbeeld van Count Basie, Les Brown en Woody Herman. Dat sloeg aan.

Vast publiek
Decennialang is Allotria een naam van betekenis geweest in de wereld van de lichte muziek. In de jaren zestig en zeventig waren de jaarlijkse Allotria shows evenementen waarover lang werd nagepraat! De volgende decennia worden de big bands overvleugeld door ‘Hilversum drie’. De gala’s in de Buitensoci├źteit werden niet meer georganiseerd, maar Allotria blijft met dezelfde inzet en kwaliteit een vast publiek aan zich binden.

Continuïteit
Vanaf 1977 is het Heerder Jazzfestival het podium waar het publiek de verrichtingen de oude bekenden en nieuw talent jaarlijks kan volgen. Al die jaren zorgden goede amateurs en semi-profs voor continuïteit en ervaring in de band terwijl leerlingen van het muzieklyceum -later het conservatorium- de nodige vernieuwing en uitdaging aandroegen.

Roots
Begin jaren ’70 moest de Jazz de aandacht delen met nieuwe muziek: funk, soul, rock, pop en alles wat daarna komt. Ook de bigband maakte in die jaren uitstapjes naar die populaire muziekstijlen. Toch komt Allotria steeds weer terug bij de roots van het big band idioom gebleven en is nog steeds een plek waar jong talent zich verder ontwikkelt!

Wanneer en waar?
Zondag 13 oktober om 16:00 uur
BigBand Allotria onder leiding van Herman Nijkamp.
Locatie: Dutch Golf, Konijnenbergerweg 3.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in