Zomerconcerten in de Grote of Andreaskerk

Op de woensdagmiddagen in juli en augustus zijn er carillon- en orgelconcerten. Eerst is er een bespeling op de beiaard en aansluitend op de beide orgels in de Grote of Andreaskerk. De Hattemer beiaard wordt vanaf 14.30 uur bespeeld en de orgelconcerten duren van 15.15 tot 15.45 uur.

Stadsbeiaardier Martien van der Knijff verleent medewerking aan alle bespelingen. De deelnemende organisten zijn: Bert Gelderman (3 juli), Harm Jansen (10 juli), Matthijs Schuurman (17 juli), Sander van den Houten (24 juli), Jan Luth (31 juli), Luuk Schuurman (7 augustus), Harm Jansen (14 augustus), Martin van Heerde (21 augustus) en Jaap Zwart (28 augustus).

Bezichtiging
De Grote of Andreaskerk aan de Markt wordt ook doordeweeks regelmatig bezocht. Belangstellenden kunnen de kerk binnenwandelen. ‘Vrijwilligers geven graag tekst en uitleg over de geschiedenis van de Andreaskerk. Er is een leuke speurtocht voor de kinderen, waarbij ze aan de hand van een vragenlijst door de kerk wandelen,’ legt Teun Juk uit.
De bezichtiging kan tot medio september op dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is vrij.

Geschiedenis
De geschiedenis van de Andreaskerk gaat een behoorlijk stuk terug in de tijd. Zo kwam de voorloper van het huidige kerkgebouw op deze plek omstreeks het jaar 1225 tot stand. “Er was bewust gekozen voor een strategische plek, vlak bij de IJssel. De toren is er later tegenaan gezet. Bij de bouw van de toren is gebruik gemaakt van tufsteen van de eerste kerk van Hattem op de Gaedsbergh. Rond 1400 is een nieuwe kerk gebouwd in gotische stijl. In die tijd kende Hattem ongeveer 1.000 inwoners.

In 1429 werd de kerk door blikseminslag getroffen en dat resulteerde in brand. De restauratie- en herstelwerkzaamheden duurden tot medio 1436. In de eeuwen die volgden werd er regelmatig in en aan de kerk iets aangepast, zoals een nieuw koor met de Annakapel rond 1500. In 1645-1646 werd er een nieuw koorhek geplaatst en diverse magistraatsgestoelten. Deze zijn nog steeds in de kerk aanwezig. Ook de doopvont daterend uit het begin van de 13e eeuw, is bewaard gebleven in de kerk die twee orgels telt.

 

rstelwerkzaamheden duurden tot medio 1436. In de eeuwen die volgden werd er regelmatig in en aan de kerk iets aangepast, zoals een nieuw koor met de Annakapel rond 1500. In 1645-1646 werd er een nieuw koorhek geplaatst en diverse magistraatsgestoelten. Deze zijn nog steeds in de kerk aanwezig. Ook de doopvont daterend uit het begin van de 13e eeuw, is bewaard gebleven in de kerk die twee orgels telt.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in