Burgemeesters pleiten voor snel verbod op designerdrugs

Burgemeesters Tanja Haseloop van Oldebroek en Jan Nathan Rozendaal van Elburg hebben in Den Haag, gepleit voor een snel verbod op designerdrugs. Ze overhandigden bij de Tweede Kamer namens 27 burgemeesters, onder wie Marleen Sanderse burgemeester van Hattem, een brief aan een aantal Kamerleden.

Designerdrugs zijn legale drugs. De drugs lijken op een illegale drug, maar er is een bestanddeel gewijzigd, waardoor het niet langer de drug is die op de Opiumlijst staat, en er dus niet gehandhaafd kan worden op het maken, verkopen en gebruiken van de drug. De burgemeesters pleiten al langer voor zo’n verbod op designerdrugs. In Gelderland zien zij de afgelopen jaren onder meer een sterke toename van het gebruik van 3-MMC.

Hoewel demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis recent bekendmaakte dat 3-MMC vanaf dit najaar verboden wordt, zijn de burgemeesters nog niet tevreden. “We hebben vorige keer ook gezien dat 4-MMC verboden werd, maar dat binnen de kortste keren 3-MMC op de markt kwam”, zei Haseloop eerder al. “Ik ben bang dat we na dit verbod snel 2-MMC krijgen, of 8-MMC ofzo.”

Zij pleit daarom al langer voor een algemeen verbod op de werkende bestanddelen van drugs.

Verbod werd al beloofd
Na vragen van Omroep Gelderland beloofde Blokhuis begin 2021 met een voorstel voor een verbod te komen. In april stuurde de staatssecretaris met minister Ferd Grapperhaus echter een brief naar de Tweede Kamer, waarin ze de wet uitstelden tot er een nieuw kabinet gevormd is. Dat leidde tot grote boosheid bij de Gelderse burgemeesters.

In de brief sporen de 27 burgemeesters leden van de Tweede Kamer aan om alsnog snel zo’n verbod op lachgas en designerdrugs te realiseren. Als het goed is hebben Kees van der Staaij (SGP), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Anne Kuik (CDA) en Ingrid Michon-Derkzen (VVD) de brief in ontvangst genomen. Bikker stelde eerder al Kamervragen over het uitstel van de wet, en diende samen met Kuik een motie in waarin ze de minister oproepen de wet alsnog voor het zomerreces in stemming te brengen. Over die motie zal later gestemd worden.

De brief is ondertekend door burgemeesters uit Gelderland, maar ook door onder meer burgemeesters van Zwolle, Deventer en Kampen. Woensdagmiddag staat het verbod op lachgas en designerdrugs op de agenda van de Tweede Kamer.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in