Ontmoet de molenaar op De Fortuin

Zaterdag 11 mei is het Nationale Molendag in heel Nederland. Het thema van de Nationale Molendag 2019 is ‘Ontmoet de molenaar!’.

UNESCO
Het ambacht van molenaar is waardevol. Daarom heeft de UNESCO het Nederlandse molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) zei ter gelegenheid van de inschrijving ontzettend trots te zijn, β€œdat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. Immaterieel erfgoed kan alleen blijven bestaan, als het zich mee ontwikkelt met de tijd. Door het inschrijven van het molenaarsambacht op de lijst van UNESCO, laten molenaars zien dat zij goede plannen hebben voor de toekomst.”

Windkorenmolen
De molenaars van de Hattemer korenmolen De Fortuin staan voor de bezoekers klaar om het enthousiasme voor hun ambacht en de molen over te brengen. Recentelijk heeft de molen een nieuw gevlucht gekregen en een bezoek is een mooie gelegenheid om dit te bewonderen. De molenaars zijn graag bereid uitleg te geven over de werking van de van Busselneuzen en remkleppen.

Bouwplaat
De Fortuin is volledig bedrijfsvaardig en maalt tarwe voor het Bakkerijmuseum in Hattem. Als de omstandigheden het toelaten zijn er tijdens Nationale Molendag maaldemonstraties.
Voor de jonge molenbezoekers die graag een eigen molen willen hebben, is er een gratis bouwplaat op te halen bij De Fortuin. Met schaar en lijm bouw je jouw eigen molen.
Natuurlijk is ook de molenwinkel geopend. Naast het eigen tarwemeel zijn er verschillende ambachtelijke bakmixen te koop.

Molen De Fortuin is op de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in