De ontvangsthal van De Marke zag er op 2 april feestelijk uit. Een tafel vol speciale zoetige Suikerfeest-hapjes, slingers met goudkleurige ballonnen en tachtig bezoekers. Veel van hen in hun traditionele nieuwe kleding, speciaal aangeschaft, en anderen in de alledaagse kledij. Een mix aan verscheidenheid, waaronder de wethouders Margriet Brouwer en Koen Castelein, maar ook burgemeester Marleen Sanderse. Een goed voorbeeld van Kleurrijk Jezelf Zijn, van waaruit dit initiatief kwam.
Bayan Mussalab vertelde de aanwezigen over de betekenis van het feest, ‘een moment van vreugde en dankbaarheid na een maand van vasten, reflectie en toewijding aan ons geloof. De Ramadan was een tijd waarin we ons hebben gericht op gebed, liefdadigheid en zelfdiscipline. Het Suikerfeest markeert het einde van deze periode en biedt ons de kans om te genieten van wat we hebben bereikt.’
Voor Mussalab is het de tijd om familie en vrienden te ontmoeten en om te delen. Traditioneel zoekt de familie elkaar op om op de laatste dag van de Ramadan met elkaar Eid al fitr, beter bekend als Suikerfeest, te vieren. Echter, vele Hattemers die de laatste jaren in Hattem zijn komen wonen vanuit bijvoorbeeld Syrië en Irak, hebben in Nederland geen familie wonen. Daarom zijn de organiserende vrouwen Rana Almaghrabi, Ahlam Jacub en Trifa Mirza, samen met de initiatiefnemer de gemeente en VluchtelingenContact Hattem en het Taalcafé erg blij met dit feest. ‘Nu voor de eerste keer, maar wie weet wordt het traditie’, aldus wethouder Castelein.
HattemNieuws – van de nieuwsredactie
Ontvang dagelijks het nieuws uit Hattem in uw mailbox!