Welke straat in Hattem wil 6 maanden gratis elektrisch rijden?

Provincie Gelderland en Natuur & Milieu lanceren vandaag de campagne ‘Auto van de Straat’. Doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de voordelen van het delen van elektrische auto’s.

De initiatiefnemers roepen Gelderse straten op zich aan te melden. Drie straten krijgen uiteindelijk de kans om 6 maanden lang bijna gratis te ervaren hoe autodelen werkt. Voor de winnende straat komt daar nog eens vier maanden bij. Auto van de Straat verlaagt praktische en financiële drempels en levert praktische kennis op over autodelen voor beleidsmakers bij gemeentes en provincie.

Opgeven kan tot 2 april
Bewoners van Gelderse straten die mee willen doen, kunnen zich tot 2 april opgeven via autovandestraat.nl. Tijdens de 6 maanden dat ze een deelauto rijden, worden de deelnemers gevraagd te zorgen voor zoveel mogelijk deelgebruikers en te zorgen voor publiciteit. De straat die dat het beste doet, mag de deelauto nog eens 4 maanden langer houden. 

Voordelen
Autodelen is hét alternatief voor het bezit van een eigen auto. Autodelen is schoner, goedkoper en de milieubelastende autoproductie neemt af. ‘Deze wedstrijd is een prachtige kans om in de praktijk te ervaren hoe plezierig autodelen kan zijn én je draagt bij aan het verminderen van de Co2 uitstoot,’ aldus gedeputeerde Jan van der Meer.

95% van de tijd staat de auto stil
Met Auto van de straat willen de organisaties de aandacht vestigen op de voordelen van autodelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stil staan. ‘Elk jaar komen er auto’s bij. Elk jaar worden files langer. Onze woonwijken slibben dicht met auto’s die de lucht vervuilen en CO2 uitstoten. Het grote aantal parkeerplaatsen verdringt bovendien het groen en mooie speelplekken uit de wijken. Dat zien we liever anders. Met elektrische autodelen laten we de straten weer ademen,’ aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu.

Succesvolle eerste proef
Afgelopen jaar vond in Noord-Brabant een eerste proef plaats met elektrisch autodelen. Veertig huishouden deden vier maanden mee. Twee van de drie straten gingen na afloop van de wedstrijd door. Zij maken nu permanent gebruik van deelauto’s. Ackerman: ‘In totaal zijn er Nederland 8,5 miljoen auto’s, waarvan slechts 51.000 deelauto’s. Hoog tijd dat veel meer mensen de voordelen van elektrisch autodelen ervaren.’ Ruim een jaar geleden spraken overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties af dat er in 2021 minstens 100.000 deelauto’s moeten zijn.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in