Zo regel je goederentransport voor export binnen Europa

Als je als ondernemer zaken gaat doen met partners in het buitenland dan krijg je te maken met export. Binnen Europa is vrij verkeer van goederen, maar dat wil niet zeggen dat je niet met douaneformaliteiten te maken krijgt. Het is immers niet de bedoeling dat verboden goederen zoals drugs en wapens zomaar door Europa kunnen worden getransporteerd. Kortom, je moet er wel voor zorgen dat alle papieren in orde zijn. En je moet een bedrijf vinden dat het wegtransport of vervoer per spoor of over het water voor zijn rekening kan nemen.

Welke vorm van transport kies je?
Een transport naar Spanje gaat vrijwel altijd over de weg. Dat is de snelste manier om de goederen op de plaats van bestemming te krijgen. Naar Duitsland gaat het vervoer soms over het water. Dat gebeurt vooral met grote partijen grondstoffen zoals grind, zand en graan. Ook wordt er veel per trein vervoerd, maar ook dat zijn vaak grondstoffen of producten waarvan het transport in het land van bestemming gemakkelijk geregeld kan worden. Denk aan pakketten die door diensten als DHL en DPD bezorgd worden. Een kleine gemiddelde goederen van bijvoorbeeld enkele pallets die bij een zakelijke klant wordt afgeleverd gaat nog altijd in de meeste gevallen per vrachtwagen. Datzelfde geldt voor grotere zendingen goederen.

Transport over het water
Om grotere afstanden af te leggen worden doorgaans transportschepen gebruikt. Transport door de lucht kan ook, maar dit is fors duurder. Een vrachtvliegtuig wordt eigenlijk alleen maar gebruikt voor kleine postpakketjes en voor zeer belangrijke leveringen waarbij de ontvanger kosten nog moeite wil sparen om deze zo snel mogelijk in zijn bezit te hebben. Een transport naar de VS of een bestemming in Afrika of Azië gaat doorgaans over het water. Dit neemt enkele weken in beslag, maar de ontvanger en verzender houden simpelweg rekening met een lange levertijd.

Maak afspraken met een transporteur
Als je verwacht regelmatig een transport naar Frankrijk nodig te hebben om daar jouw goederen aan klanten te leveren dan is het verstandig om hiervoor een vaste afspraak te maken met een transportbedrijf. Zij kunnen dan rekening houden met de ritten en deze vooraf inplannen. Op die manier loop je niet het risico dat er geen chauffeur of vrachtwagen beschikbaar is op het moment dat je een transport wilt regelen. Vaak scheelt het ook in de prijs als een transporteur kan rekenen op een vaste rit voor een langere periode. Als het om grotere partijen gaat kun je een vrachtwagen claimen die alleen voor jou is. Dit heeft als belangrijk voordeel dat je vracht rechtstreeks naar zijn bestemming gaat en zo snel mogelijk wordt afgeleverd. Als je gebruikt maakt van gedeeld transport dan kan het zijn dat de aflevering van goederen van andere opdrachtgevers voorgaat omdat de chauffeur uiteraard de meest gunstige route zal plannen om op die manier te besparen op brandstofkosten.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in