Hulsbergen-lezing: prehistorie en middeleeuwen voor het voetlicht

Op dinsdag 12 juni is de eerste van een serie lezingen met als thema het verdwenen klooster Hulsbergen in Wapenveld. De 1e lezing gaat over de ontwikkeling van het gebied sinds de prehistorie tot de tijd van het klooster in de Middeleeuwen.

Gasten zijn Roderick Geerts, archeoloog en leider van de opgravingen die zijn gedaan in het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Hij heeft eind vorig jaar zijn rapport afgerond en zal in gaan op de prehistorische bewoning van het gebied langs de IJssel.

Na de pauze zal Dennis Worst van Cultuurland Advies uit Wapenveld in gaan op de landschappelijke ontwikkelingen en de middeleeuwse geschiedenis van het gebied zoals beschreven in de Landschapsbiografie Wapenveld.

De lezing wordt gehouden in bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld. Daar is ook de expositie ‘Het water de baas, een monnikenwerk rond Wapenveld’ te zien. Onder meer worden bodemvondsten van het klooster Hulsbergen getoond en tekenaar Bernard Bos uit Heerde heeft een boeiende impressie gemaakt van het kloosterleven in Wapenveld.

De avond start om 19.30 uur met een ontvangst en bezichtiging van de expositie. De kosten per lezing zijn EUR 7,50 euro inclusief koffie/thee.

De volgende lezing is 19 juni met als gast Mariska van Beusichem van de stichting Thomas à Kempis die de Moderne Devotie gaat belichten, de beweging waar ook klooster Hulsbergen deel van uitmaakte.

Het volledige programma van de lezingencyclus staat op www.vriezeserfgoed.nl